Skip to content
Opinii & Analize

Ce-a greșit Oana Stancu

Acum vreo 20 de ani, într-o noapte, am nimerit, cu niște prieteni, în locul nepotrivit. Eu am fost făcut minge de fotbal, alt amic a ajuns sac de box.. Adrian, singurul care scăpase nelovit, a încercat să negocieze cu agresorii. Cum s-a apropiat, și-a luat un picior în piept și în doar câteva secunde ne-a urmat exemplul, ferindu-și capul cu mâinile și încasând la corp până s-au săturat să ne bată.

Mi-am adus aminte de momentul ăla când am citit ce-a scris Oana Stancu. Celebrul de acum mesaj adresat Ilincăi, fetița lui Dan Tapalagă.

Un text relativ bun, dar scris și targetat aiurea. Un mesaj cu adevărat valoros, dar pun în contextul nepotrivit.

Oana Stancu trebuia să scrie în mesajul ăla că știe cum o cheamă pe fiica lui Dan Tapalagă dintr-un interviu pe care ziaristul l-a dat mai demult, și în care acesta vorbea despre familia lui, inclusiv despre bunici. Așa ar fi evitat nuanța dezgustătoare care reiese, și anume că s-ar fi interesat despre viața intimă a jurnalistului Hotnews. În cheia asta, poate că mai mulți cititori ar fi înțeles reproșul fin al ziaristei, care nu înțelege – ca și mine, dealtfel –  cum se poate ca oameni normali, care-și iubesc părinții și bunicii, să scrie enormități despre părinții și bunicii altora doar pentru că aceștia se uită la Antena 3.

Tata, de exemplu, era fan Antena 3. În ultimii ani de viață, emisiunile lui Gâdea și meciurile erau singurele lui bucurii. Se așeza în fotoliul lui preferat, își căuta o poziție comodă, în care durerile să nu mai fie atât de rele și se pierdea în emisia anteniștilor. Dincolo de boală, era convins că dacă dispare Băsescu, care i-a micșorat pensia, o să fie mai bine. Aștepta căderea marinarului cum așteptau bunicii noștrii parașutiștii americani. Și-a murit așa, sperând.

Oana Stancu a comis-o grav. A amestecat un copil nevinovat într-o dispută profesională pe care ea și colegii ei de trust o au cu presa care-i critică. Așa ceva nu se face, punct. Și a făcut asta în locul nepotrivit: pe net, unde anteniștii n-au fani. Tata nu stătea pe net, nu lăsa comentarii de susținere, nu se certa cu tinerii frumoși. Haterii Antenelor sunt pe net ca peștele în apă, iar mesajul Oanei Stancu, în loc să ajungă la oameni ca tata și să primească endorsement (dacă ar fi fost scris fără implicarea fetiței), a ajuns la fanii lui Tapalagă exact cum am ajuns eu pe strada aia, unde niște băieți mi-au umflat fața.

De anul ăsta, avem și un nume pentru asemenea erori. Îi putem spune “greșeala Dragnea”. Da, tipul ăla cu mustață, condamnat pentru manevre ilegale la referendum, a scris o lege care, pusă în aplicare, m-ar fi împiedicat să mai scriu termeni ca “pesedist hoț”. Normal că nu l-a luat nimeni în serios. Normal că și-a luat-o…

De ce spun că mesajul Oanei (repet, nu aprob folosirea numelui fetiței) este, totuși, valoros? Pentru că poate genera o dezbatere publică pe care eu o văd necesară. Suntem prima generație de părinți care își arată viața copiilor. Eu n-am știut despre tata decât ce spunea el, sau rudele. Fiica mea, Ilinca lui Dan sau fetele Oanei vor afla despre noi tot ce nici nu mai știm că am scris sau am povestit că am făcut. Internetul nu uită nimic, niciodată și e greu de spus cum ne va vedea, peste 10 ani, o fetiță de azi, descoperind ce credeam noi despre moși, babe, antene, pâine, vaccinuri, sex, cola, logan. Vor vedea că acasă ne cenzuram și că pe net făceam exact ce le-am spus lor să nu facă. Și nu știm ce efect va avea asupra lor. Sau știm, dar ne e frică să verbalizăm?

 

Editorialist PSnews.ro și pasionat de fotografie, Bogdan Stoica are un blog de succes care se menține în Top 10 Național de câțiva ani, depășind 1 milion de cititori unici.

Pe Bogdan Stoica îl puteți citi și pe www.bogdanstoica.ro

5 comentarii la “Ce-a greșit Oana Stancu

 1. Strict tehnic ,puţin superfluă trimiterea spre Dragnea dacă ne gândim la formaţia celor doi
  Şi în teorie şi în practică se presupune că madam Stancu e mult mai familiarizată cu dibăciile existente şi posibile în comunicare. Până la urmă dintre cei doi doar ea a fost premiată de APTR 😀
  Oricât s-ar fi dovedit de nepotrivit locul în care a ales să comunice, efectul nu devenea dezastruos dacă ştia cu adevărat să o facă pe meserie.
  Iată de ce, în primul rând, mie mi se pare a fi mai ales un fonfleu profesional

 2. deci…sa evitam romania, pentru ca a devenit teritoriul trompetelor si ciomagarilor lui basexu, nu?
  adica ei au voie sa ne injure batranii dar noi, de pilda, pun o intrebare nevinovata, nu am voie sa ma intreb daca viteaua lui tapalaga este din productia proprie, ca pe nevertebratul asta nu-l vad capabil de prasila?
  nu ca nu este vorba de libertate de exprimare in cazul antenei 3, este vorba IN TOTALITATE despre libertatea de exprimare.
  daca o parte are toate mijloacele de comunicare, poate spune absolut orice despre oricine, in timp ce ailalti sunt criticati de ambasadorul american (se stie ca america ne vrea binele, nu?) si sunt aruncati dintr-un sediu in altul, deja se altereaza regulile jocului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *