Skip to content
Politică

Ce a promis și ce a realizat PSD. 10 măsuri uitate în programul de guvernare EXCLUSIV

b1.ro

Toate răfuielile interne din PSD, cele 70 de persoane și trei premieri rotiți pe parcursul a doi ani, toate incoerențele, bâlbele și inconsecvențele utimilor ani au fost puse pe seama respectării sau, după caz, a nerespectării programului de guvernare.

Program de guvernare care a fost prezentat ca un manuscris valoros în campania electorală și de nerespectarea căruia Liviu Dragnea s-a angajat de nenumărate ori în public că nu va ierta pe nimeni, nici măcar pe el.

O privire sumară asupra programului de guvernare ne relevă însă o mulțime de măsuri care au rămas la stadiul de simple promisiuni electorale, pentru ca ulterior să nu mai fie băgate în seamă de nimeni, în lunga și nefericita tradiție a partidelor din România, care înainte să obțină voturile promit lapte și miere, pentru ca imediat după alegeri să își schimbe cu 180 de grade modul în care îi tratează pe cetățenii simpli.

Scutirea de impozit a veniturilor sub 2000 de lei este o astfel de măsură, care ar fi trebuit aplicată de la 1 ianuarie 2018. Sindicatele spun în prezent că nici măcar nu s-a adus vorba despre aplicarea acestei măsuri, în discuțiile guvernului cu partenerii sociali, din acest an.

Reducerea T.V.A. la 18% și impozit 0 pe venitul din dividende sunt ale două măsuri care ar fi trebuit puse în practică încă de la începutul anului în curs. Ministrul de Finanțe a anunțat recent, când a vorbit despre bugetul pe 2019, că încă nu se știe când și cum vor fi aplicate, dar a promis că vor fi puse în practică, pentru că ”sunt prevăzute în programul de guvernare”.

Tot de la 1 ianuarie 2018 PSD se angaja, în programul de guvernare, că guvernul său va începe să ia, pe parcursul a doi ani, măsuri pentru a stopa multinaționalele să își mai repatrieze profitul. Anul în curs se apropie de final și nicio astfel de măsură nu a fost adoptată până în prezent.

Fondul Suveran trebuia înființat tot la începutul lui 2018, veniturile la bugetul de stat pentru anul în curs fiind prevăzute, în programul de guvernare, să primească un substanțial aport financiar din fructificarea activelor înglobate în Fond. După cum se știe, în noiembrie 2018 Guvernul abia a emis ordonanța de urgență care stabilește cadrul teoretic pentru înființarea fondurilor suverane pe acțiuni.

Foarte important, PSD se angaja în programul de guvernare că volumul investițiilor publice va înregistra creșteri substanțiale în fiecare an, raportat la anul precedent. Dar lucrurile s-au petrecut și se petrec exact pe dos: volumul investițiilor publice a înregistrat în 2017 un nedorit minim al ultimilor 10 ani, la data respectivă, 5,3 miliarde euro, însemnând cea mai mica sumă alocată de la integrarea în Uniunea Europeană, în 2017, și până atunci.

Iar volumul investițiilor publice a fost de 3,37 miliarde euro în primele nouă luni din 2018, analiștii economici estimând că, pe fondul presiunilor legate de depășirea deficitului bugetar, se va stabili un nou record negativ, adică nu se va atinge nici măcar valoarea de anul trecut.

Un alt angajament pe care guvernul este pe cale să îl încalce ține de păstrarea deficitului bugetar în limita de 3% din PIB prevăzută de Tratatul de la Maastricht. Programul de guvernare prevede un deficit de 2,6% din PIB pentru 2018, dar ministrul de Finanțe a anunțat deja, cu ocazia celei de-a doua rectificări bugetare, că deficitul țintit este de 2,97% din PIB. Iar analiștii economici sunt unanim de acord că va fi depășită limita de 3%, cei mai mulți vorbind despre un 4% din PIB, pentru 2018.

Pericolul depășirii limitei de deficit exesiv vine pe fondul creșterii substanțiale a cheltuielor bugetului de stat, care au înregistrat în 2018, la nivelul lunii august, un plus de 18%, față de anul trecut, deși programul de guvernare prevede o reducere a acestora de 89,2 miliarde lei, adică minus 8,8% din PIB, în perioada 2016-2020.

Integrarea în zona euro în 2024 este o altă țintă ratată de Guvern, în condițiile în care Banca Națională a recomandat deja amânarea cu doi ani a procesului.

Cât despre numărul de kilometri de autostradă prevăzuți că vor fi realizați în programul de guvernare, ei acolo vor rămâne, având în vedere că Guvernul tocmai a tăiat din bugetul ministerului Transporturilor, la ultima rectificare bugetară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *