Cristian Diaconescu a declarat, duminică, la Digi24, întrebat despre reproșurile care i-au fost făcute lui Nicușor Dan că din delegația în Germania au făcut parte primarul Timișoarei Dominic Fritz și doar miniștri ai USR, că ar privi din altă perspectivă această vizită oficială care a avut „rezultate foarte bune”. Șeful Cancelariei prezidențiale a explicat că discuțiile bilaterale au vizat mai multe planuri, economic, apărare și de aceea a fost necesară acea echipă care să îl însoțească pe șefului statului, deoarece „sunt teme în care România are tot interesul să fie foarte aproape de Germania”.
„În primul rând, un dialog bilateral, de asemenea pregătit cu ceva timp în urmă, inclusiv planul de acțiune care a fost semnat cu ocazia acestei vizite, din câte știu, este negociat începând cu anul 2023. În al doilea rând, să privim concret din punct de vedere instituțional. Am discutat bilateral cu unul din parteneri extrem de semnificativi ai României, practic cel mai important partener comercial – schimburi de aproximativ 43 de miliarde de euro anul trecut. De asemenea, Germania asigură în România cam 34% din toate investițiile străine în țara noastră”, a afirmat Cristian Diaconescu, întrebat despre faptul că i-a fost reproșat președintelui Nicușor Dan că din delegația pe care a avut-o în vizita din Germania au făcut parte numai miniștri de la USR și primarul Timișoarei Dominic Fritz, care nu face parte din Executiv, dar e președintele USR.
„Deci, din această perspectivă, prezența șefilor instituțiilor din Economie și din Externe este una cât se poate declară și normală”, a continuat el.
„În egală măsură, dialogul privind proiectele Rearm Europe și ceea ce privește fondul de 800 de miliarde sunt în desfășurare. Practic, la nivel european au loc întâlniri, 7/24, la diverse nivele, de la ministru în sus. Deci, ministrul Apărării categoric are o un rol cât se poate de semnificativ”, a mai spus Diaconescu.
Coordonatorul Cancelariei Președintelui României a mai precizat că avem peste un milion de români în Germania, iar percepția statului german asupra cetățenilor noștri din diaspora e una de familie.
„Sunt cam peste un milion de români în Germania. Minoritatea germană în România este considerat chiar la nivelul unor demnitari cu care am discutat la un moment dat o familie, din punctul de vedere al percepției statului german. Deci, eu aș privi din această perspectivă. Vizita a avut rezultate foarte bune. Contează însă modul în care știm să implementăm, contează ce se întâmplă în ziua de după, pentru că, repet, aspectele de securitate, cele economice se împletesc. Astăzi se intră în negocierea privind bugetul Uniunii Europene. Deci sunt teme în care România are tot interesul să fie foarte aproape de Germania”, a conchis Cristian Diaconescu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News