Skip to content
Politică

Ce a sacrificat Cioloș pentru guvernul tehnocrat. Își va lepăda premierul haina tehnocratului pentru a se înscrie în politică?

Invitatul de miercuri seară, al emisiunii „Sinteza zilei”, moderată de Mihai Gâdea,  la Antena 3, a fost premierul Dacian Ciolos. Prim-ministrul a venit să răspundă asteptărilor românilor, dar și să vorbească despre provocările noului an pentru executivul pe care îl conduce, dar și pentru țară.

Întrebat de Mihai Gâdea dacă se percepe ca un premier de sacrificiu pe un termen scurt, Cioloș a răspuns: „Daca sacrificiu inseamna sa-ti asumi niste riscuri asumandu-ti niste obiective cu riscul sa nu poti sa le atingi, atunci imi asum acest sacrificiu si mi l-am asumat de la inceput. Daca sacrificiul asta poate sa aduca ceva bun la sfarsitul acestui an de zile cred ca e un sacrificiu care merita. Eu nu il consider un sacrificiu pentru ca mi-am asumat aceasta propunere.”

Totodată, prim-ministrul a declarat că nu dorește să ajungă noul președinte al liberalilor, precizând că nu are dezideratul de a participa la alegerile din 2016 și că nu se vede în postura omului politic. Astfel, fostul comisar europeana întărit ideea că se va ține de cuvânt și că nu dorește să își formeze un capital electoral: „Nu vad cum pot sa fiu presedinte al PNL daca nu imi depun candidatura. Nu am intentia sa ma inscriu intr-un partid politic si nu am intentia sa ma inscriu la sfarsitul anului 2016. Mi-am asumat pozitia intr-un guvern independent. Sansa guvernului si de a avea sustinere politica este tocmai onestitatea. Daca eu as vrea sa folosesc capital electoral, ar insemna sa insel anumite asteptari si sa nu fiu onest cu mine insumi. Eu am spus un lucru la inceput si raman la ceea ce am spus. Nu, nu ma gandesc, dar nu poti niciodata sa respingi ceva definitiv pt ca nu stii cum evolueaza lucrurile. Eu am mai spus-o si in 2007 si 2014 ca nu am intentia, nu ma simt eu confortabil sa fac o politica de partid. Cand nu ma simt conformtabil sa-mi asum niste lucruri, nu mi le asum. In momentul de fata nu ma simt confortabil sa imi asum un rol politic. Daca mandatul acestui gvern va fi un sucecs nu va fi succesul unui om, va fi succesul unei echipe. Eu mi-am asumat in fata domnului presedinte si in fata Parlamentului mandatul d e un an de zile, imi duc mandatul la capat. Nu am intentia sa ma prezint la alegerile din 2016 si nu pentru asta am acceptat mandatul de prim ministru.”, a răspuns tranșant premierul.

Nu în ultimul rând, Dacian Cioloș a explicat că noul guvern tehnocrat are o misiune finită timp de un an și că nu reprezintă un pericol la adresa democrației : „Probabil ca o tehocratie pe termen lung poate sa puna in pericol democratia pentru ca democratia prin definitie inseamna sa conduci un popor pe baza votului popular prin reprezentare, prin Parlament.”

În plus, Cioloș a reamintit că noul guvern este unul legitim întrucât a primit votul de încredere al Parlamentului, al aleșilor românilor, fapt care garantează procesul democratic: „Un an de zile e un termen scurt. Guvernul acesta independent in sensul ca nu are in spate asumata o majoritate politica clara are totusi un vot majoritar in Parlament. Parlamentul este cel care reprezinta societatea. Acest Parlament a dat un vot de incredere guvernului si programului de guvernare. Acest guvern nu este in afara sistemului democratic, el a ajuns la guvernare pe baza sistemului democratic. Pe termen lung, tehnocratia poate sa duca la un risc din punct de vedere democratic, dar in situatia in care ne aflam noi, nu cred ca suntem in situatia acestui risc. Nu poti sa salvezi o tara intr-un an de zile. Noi ne-am asumat un mandat in ideea sa finalizam niste proiecte. Neavand niste obiective politice electorale, venind cu un anumit grad de compententa pe anumite domenii cred ca cel putin avem legitimitatea de a spune si a face anumite lucruri pe care un guvern politic nu le-ar face. Cred ca avem un anumit avantaj care ramane sa fie valorificat.”, a mai declarat prim-ministrul Dacian Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *