Skip to content
Politică

Ce a scos la iveală ultima ieșire a președintelui Iohannis. Analist: „Nu e chiar atât de dramatic ce se întâmplă acum în PNL”

Inquam Photos / Octav Ganea

„Nu sunt atât de murdare replicile dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban în lupta pentru președinția PNL-ului”, spune analistul politic Alfred Bulai pentru PS News,  în contextul ultimei declarații a președintelui Klaus Iohannis care a vorbit despre campania internă din partid, susținând că „așa se desfășoară o campanie, cu acuzații la adresa competitorilor”. Analistul este de părere că divergențele dintre cei doi candidați nu sunt „chiar atât de dramatice”, însă „nu suntem noi obișnuiți pentru că la foarte multe partide alegerile sunt aranjate cu mult timp înainte și nu există real o competiție și atunci este normal să nu existe declarații incendiare”.

„Declarația președintelui Klaus Iohannis încearcă să minimalizeze disputele din PNL. În campania prezidențială nu era la fel de tranșant vizavi de ideea că așa se întâmplă în campanie, iar sprijinul său pentru premierul Florin Cîțu este evident și sigur că a simțit nevoia să puncteze normalitatea acuzelor care există acolo. Oricum campania nu are mare legătură cu el, în sensul în care este o luptă în interiorul PNL-ului la care ne mai uităm și noi când în mass-media. E luna august, oricum, lumea nu este preocupată de ceea ce face PNL-ul la el acasă.

Klaus Iohannis are poziții politice care trebuie luate ca atare. E un om politic care provine din zona politicii românești, a avut prietenii și dușmănii și el, și aceste declarații și acuzații între Cîțu și Orban sunt chiar modeste față de alte campanii de prin alte părți. Omul are dreptate. Ce vă așteptați să își spună contracandidații?! <<Dom’le, dumneata ești foarte bun, dar încerc și eu>>.

Nu sunt atât de murdare replicile dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban în lupta pentru președinția PNL-ului. Se pot scoate de sub preș foarte multe lucruri neplăcute, dar acuzele sunt interesante pentru că de foarte mult timp nu am mai avut competiție în partid. Nu mă mir că PNL a ajuns în această situație pentru că așa trebuie să fie, o competiție pentru conducerea partidului. În ultimii ani ne-am obișnuit cu mărețul conducător care candidează de unul singur fără niciun fel de competiție sau competiții făcute în spirit de glumă, că <<alți contracandidați nu ar putea obține oricum votul>>.

E o competiție pe ultima sută de metri și există combatanți reali cu șanse de câștig. 

Nu e chiar atât de dramatic ce se întâmplă acum în PNL, nu suntem noi obișnuiți. Totul este ca într-o asemenea dispută la final, după ce se termină alegerile să își dea mâna competitorii și taberele dintre cei doi. Disputa să fie dispută, dar să nu se bată, să dea totul pe teren, este ca un sport”, spune Bulai.

De asemenea, analistul susține că tensiunile și criticile dintre premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban au loc datorită unei „competiții reale” care reprezintă „un noroc” pentru PNL.

„Mă interesează ce se întâmplă după Congres. Critica oricum trebuie să existe, că ar fi o aberație să nu îți critici adversarul în campanie, un non sens. Să vedem ce se va întâmpla după pentru că senzația mea este ca vor fi niște rupturi. Dacă va câștiga Cîțu probabil că nu vor fi foarte mari valuri, dacă câștigă Orban probabil că se va lăsa cu supărări foarte mari în partid și aici mă refer la lupta dintre cele două tabere. Asta este ceea ce ar putea dezamăgi. Chiar dacă se ceartă ei acum între ei, acest lucru este normal pentru că sunt oameni politici care luptă pentru o poziție și automat trebuie să arăți ce poți și ce știi tu și de ce celălalt e mai prost decât tine, nu e chiar așa mare tragedie. Că pot fi ei mai contondenți sau că pot avea o formulă mai neelegantă, asta ține de cultura lor.

Deocamdată mie nu mi s-a părut că e chiar atât de rău, însă nu suntem noi obișnuiți pentru că la foarte multe partide alegerile sunt aranjate cu mult timp înainte și nu există real o competiție și atunci este normal să nu existe declarații incendiare, însă este mai sănătos pentru democrație să se lupte candidații decât invers, adică să știe deja toată lumea care merge la Congres care este rezultatul că atunci chiar e doar o glumă sistemul democratic de partid. E un noroc pentru PNL că are această situație și va fi un ghinion pentru cei doi, dar așa e viața când sunt alegeri, unul câștigă și altul pierde”, conchide Alfred Bulai.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, despre campania internă din Partidul Național Liberal. Președintele spune că trebuie „să privim lucrurile destul de relaxat și natural”, deși cele două tabere se acuză reciproc de mai bine de o lună. Iohannis a vorbit și despre acuzațiile făcute de Ludovic Orban, care a spus că „forțe exterioare” partidului „sucesc mâini la spate”.

„Eu nu am astfel de semnale și pot să vă spun că pun astfel de declarații pe seama ascuțirii luptei de tip campanie electorală. Aș fi intervenit de mult dacă aveam semnale. Lupta este o luptă internă pentru voturi. Și o competițție politică îi face pe cei implicați să caute explicații senzaționale. Mai mult nu e”, a declarat președintele, referitor la afirmațiile lui Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis spune că lupta din PNL nu a afectat guvernarea, deși sunt implicați premierul și unul dintre liderii coaliției de guvernare.

„În esență așa se desfășoară o campanie electorală. Cu acuzații la adresă competitorilor, la adresa celeilalte echipe. Trebuie să privim lucrurile destul de relaxat și natural. Guvernarea nu a suferit. Pandemia este sub control. Dar cei care sunt în campanie, sigur au exact comportamentul de politician în campanie electorală. Cum se desfășoara competiția în partid este treaba partidului”, a spus președintele.

2 comentarii la “Ce a scos la iveală ultima ieșire a președintelui Iohannis. Analist: „Nu e chiar atât de dramatic ce se întâmplă acum în PNL”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *