Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ce a vrut Iohannis să spună prin ”Avem nevoie de o nouă majoritate”? Cristian Pîrvulescu: Acest lucru nu se poate face prin negocieri

psnews.ro
" "

Invitat la ”Puterea Știrilor”, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, politologul Cristian Pîrvulescu, a încercat să descifreze mesajul transmis de Klaus Iohannis în discursul său de învingător, imediat după anunțarea rezultatelor exit poll.

”La acest scor, Klaus Iohannis are toată legitimitatea dată de votul popular să impună o nouă direcție în politică. Și în discursul său de învingător a lăsat să se înțeleagă care este această direcție: va fi un președinte implicat și va interveni în activitatea guvernamentală. 

" "
" "

Avem, deci, un guvern prezidențial, Ludovic Orban este reprezentantul lui Klaus Iohannis, dar nu avem majoritate prezidențială în Parlament. Pentru Klaus Iohannis, ca să-și pună în aplicare reformele, e nevoie de o majoritate parlamentară. Există o majoritate guvernamentală negociată de Orban, dar aceea nu este o majoritate pentru reforme, este o majoritate pentru administrare, atât. Pentru a administra deficitul, pentru a discuta cu Comisia Europeană și pentru a pregăti alegerile de anul viitor, acesta este mandatul pe care i l-a dat Parlamentul actual.

Ceea ce a spus Klaus Iohannis este ”Avem nevoie de o nouă majoritate”. Iar o nouă majoritate nu se poate face prin negocieri, o nouă majoritate nu se poate decât prin alegeri, ceea ce-mi sugera că putem avea în vedere alegeri anticipate, chiar dacă scenariul este greu de pus în aplicare. La dezbaterea cu jurnaliștii pe care Klaus Iohannis a acceptat-o în urmă cu o săptămână, vorbea de posibilitatea organizării alegerilor anticipate.

Miza la aceste alegeri nu a fost atât victoria, asta se știa deja, ci cât de mare va fi această victorie pentru a imprima personalitatea sa viitoarei guvernări. A fost atât de importantă, încât măcar câteva luni de zile partidele politice or să trebuiască s-o accepte”, a spus Cristian Pîrvulescu la ”Puterea Știrilor”.

Victorie categorică pentru Iohannis

Rezultate oficiale parţiale ale alegerilor prezidenţiale de duminică indică faptul că în ţară, Klaus Iohannis a obţinut 63.16% din voturi şi Viorica Dăncilă – 36,89 %. În diaspora, Klaus Iohannis are un scor de 92,19%, iar Viorica Dăncilă 7,81%. Însumând voturile exprimate în ţară şi în străinătate, rezultă că în total au fost contabilizate 9.632.798 de voturi, reprezentând 96,03%, situaţie în care Klaus Iohannis a fost votat de 6.306.918 de alegători, reprezentând 65,47%, iar Viorica Dăncilă a primit voturile a 3.325.880, adică 34,53 %.

Este cel mai slab scor obținut de un candidat PSD la prezidențiale din istorie. Până duminică, cel mai slab scor era în dreptul lui Victor Ponta, la alegerile din 2014, dar acum Viorica Dăncilă a luat cu 1,2 milioane de voturi mai puțin decât lua candidatul PSD în urmă cu 5 ani.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *