Ce amendă riști dacă ești prins cu ITP-ul expirat la mașină. Cât costă verificarea

masina parcare ridicare
foto: Facebook

Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să fie supuse regulat unei verificări tehnice numite Inspecția Tehnică Periodică (ITP), indiferent dacă aceasta a fost efectuată în țară sau în străinătate.

În ceea ce privește perioada în care este permisă circulația cu ITP-ul expirat, trebuie menționat că legislația actuală prevede sancțiuni severe pentru cei care își neglijează această obligație.

Conform legii, înmatricularea unui vehicul este suspendată automat atunci când ITP-ul acestuia expiră. Aceasta înseamnă că, de la acel moment, conducătorul auto operează un vehicul care nu mai este înregistrat oficial.

Prin urmare, în situația în care este depistat conducând un vehicul cu ITP expirat, șoferul poate fi sancționat cu două amenzi distincte.

Pentru conducerea unui autoturism fără inspecție tehnică valabilă, amenda se situează între 1.305 și 2.900 de lei. În cazul în care vehiculul are suspendată înmatricularea, amenda poate ajunge la 2.900 de lei.

Prin urmare, în cazul în care ești depistat cu ITP expirat, sancțiunea totală poate atinge suma de 5.800 de lei. În plus, dreptul de a circula cu respectivul vehicul este suspendat imediat, iar talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii sunt reținute.

Din punct de vedere legal, nu există nicio perioadă de grație pentru a circula cu ITP expirat; este imperativ să te asiguri că vehiculul tău are întotdeauna ITP valabil.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: