Skip to content
Politică Societate

Ce angajați pot decide să nu contribuie la Pilonul II de pensii, în următorii 10 ani

Angajaţii din contrucţii nu mai sunt obligaţi că contribuie la Pilonul II de pensii, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2018, prin care sunt introduse mai multe modificări fiscale şi diverse reglementări, inclusiv taxa pe activele financiare ale băncilor.

Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede că toţi cei asiguraţi şi care contribuie la sistemul de pensii trebuie să adere la un fond de pensii Pilonul II.

Noul proiect de act normativ, publicat în Monitorul Oficial nr. 1116 de sâmbătă 29 decembrie, prevede că persoanele fizice angajate în construcţii „sunt exceptate” de la această prevedere, „între 1 ianuarie 2019 şi 31 decembrie 2028, inclusiv”.

De asemenea, acelaşi act normativ majorează salariul minim brut în contrucţii la 3.000 de lei, pentru următorii zece ani.

În prezent, contribuţia la Pilonul II de pensii este de 3,75% din salariul brut, de la începutul acestui an, în scădere de la 5,1% cât a fost până la finele anului trecut, deşi, iniţial, legea stabilea să ajungă la 6%, începând cu ianuarie 2016. În schimb, contribuţia la Pilonul I de pensii este de 21,25% din salariul brut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *