Skip to content
Externe

Ce ascunde „ajutorul” oferit de Putin Belarusului. Iulian Chifu: Rusia își joacă toate cărțile

Inquam Photos / George Călin

Într-o declarație pentru PS News, analistul de politică externă, Iulian Chifu, a comentat intervenția Rusiei, implicit a președintelui Vladimir Putin, în confilictele din Belarus.

Analistul spune că Vladimir Putin nu este îngrijorat de securitatea Belarusului, președintele rus știind bine că ”nu există nicio amenințare din exterior cu excepția propriei sale amenințări care a intervenit”.

„Există tensiune între Minsk și Moscova pe dimensiunea preluării controlului.  În momentul de față, Rusia își joacă toate cărțile pentru cazul menținerii lui Lukașenko cu un control și mai strâns inclusiv pe dimensiunea militară. Pe de altă parte, o face cu rezerve, pentru că știe că dezaprobarea populației și presiunea populației care este una naturală, care nu vine de nicăieri și nu este susținută de nicăieri, s-ar putea îndrepta și împotriva sa odată ce ar interveni în favoarea lui Lukașenko.

Vladimir Putin știe foarte bine că în momentul de față credibilitatea și legitimitatea lui Lukașenko sunt la un nivel foarte jos și că cei care protestează nu protestează împotriva Rusiei sau a relației cu Rusia, ci împotriva lui Lukașenko și a domniei sale care datează deja din 1994. Sunt deja 26 de ani”,  spune Iulian Chifu.

Nu în ultimul rând, analistul este de părere că președintele Belarusului „nu va face un pas înainte” în această chestiune. „Iată chiar acum a sacrificat Guvernul, deci o schimbare de Guvern care ar fi o chestiune intermediară”, adaugă analistul.

„Lăsăm lucrurile să curgă. Pentru moment, Lukașenko este pus în postura de a face compromisuri, inclusiv pe seama Belarusului pentru a-și menține puterea. Însă, eu cred că nu va face un pas înainte. Iată chiar acum a sacrificat Guvernul, deci o schimbare de Guvern care ar fi o chestiune intermediară.

Nu cred că este o soluție pe termen lung, e o soluție de moment, cel mai probabil în măsura în care va exista determinarea populației și capacitatea de a menține o grevă generală foarte serioasă, presiunea va putea crește, însă este greu de anticipat o schimbare în momentul de față în Belarus. Peste două săptămâni mai putem vorbi în funcție de evoluția mișcărilor de stradă” a conchis Iulian Chifu.

Zeci de camioane ale armatei Federaţiei Ruse, surprinse în drum spre Belarus

Zeci de camioane „Ural” şi „Kamaz”, fără numere de înmatriculare, care aparţin Gardei Naţionale a Federaţiei Ruse, au fost surprinse în timp ce se deplasau în direcţia frontierei Belarusului, scrie Conflict Intelligence Team, pe pagina de Facebook.

Camioanele ar fi fost văzute la doar 83 de kilometri de graniţa cu Belarus. De asemenea, au fost surprinse câteva SUV-uri militare.

Potrivit estimărilor celor de la CIT, autovehiculele respective care s-ar îndrepta spre Belarus au capacitatea de a transporta circa 600 de militari. Amintim că în cadrul unui dialog telefonic, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a spus preşedintelui Lukaşenko că Moscova este pregătită să ofere Belarusului asistenţă militară în concordanţă cu un pact militar colectiv şi că asupra ţării sunt exercitate presiuni externe.

DETALII AICI: Zeci de camioane ale armatei Federaţiei Ruse, surprinse în drum spre Belarus VIDEO

Amintim că preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, aflat în dificultate în urma unei masive mişcări de contestare post-electorală, a respins sâmbătă orice mediere externă între el şi opoziţie şi a susţinut că omologul său rus Vladimir Putin l-a asigurat cu privire la un ajutor al Rusiei pentru securitatea Belarusului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *