Skip to content
Politică

Ce ascunde trecutul ambasadorului SUA la Chișinău

infomoldova.net

James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău, cu ocazia aniversării declarării independenței Republicii Moldova, a făcut o serie de declarații care au reușit să stârnească numeroase controverse.

“Moldova nu este România”

“Moldova îşi are propria ei istorie”

“Alăturarea de România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova”

“Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”!

CITIȚI ȘI Declarație scandaloasă. Ambasadorul SUA la Chișinău: Moldova nu este România

Potrivit romaniacurata.ro, consecințele acestei declarații ale ambasadorului american sunt apocaliptice:

  1. Este îngropat proiectul Unirii Basarabiei cu România, deoarece aceste declarații vor fi percepute ca decizie fermă a SUA împotriva Unirii Republicii Moldova cu România!
  2. Politicienii români, oricum lași în privința Unirii, vor avea un argument puternic împotriva unioniștilor: americanii nu acceptă Unirea, deci ea nu se poate face!
  3. Moldovenii antiunioniști vor susține că SUA nu acceptă Unirea și sunt de acord caMoldova să fie în sfera de influență a Rusiei!
  4. Moldova va fi tratată ca un stat tampon între NATO și Rusia!
  5. Se va declanșa o propagandă antiamericană în România din cauza acestei declarații iresponsabile!

Ce ascunde trecutul lui James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău?

În 1978 a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, cu specializare în Studii internaționale și înlimba rusă.

Între 1983 și 1986 a fost funcționar la ambasada SUA de la Moscova, unde a ocupat poziția de ”general services officer” și ”political officer”.

Între 1992 și 1994 a revenit la ambasada SUA din Moscova pe poziția de consul general adjunct.

Între 1995 și 1997 a fost directorul Centrului din Washington al Programului pentru refugiații sovietici.

Între 2003 și 2007 a revenit la Moscova, în calitate de consul general al ambasadei SUA.

Între 2007 și 2009 a fost adjunctul misiunii americane în Ucraina, la Kiev.

În 22 Mai 2014 a fost numit ambasador al SUA în Republica Moldova de către președintele american, prezentându-și scrisorile de acreditare la Președintele Republicii Moldova în 30 Inauarie 2015.

Astfel, potrivit celor mai sus menționate, James Pettit este diplomat cu experiență în Rusia încă din perioda sovietică, cu relații puternice în mediul politic și de afaceri rus.

Mai mult, în Raportul pentru Senatul american, care l-a validat în misiunea din Moldova, este apreciată experiența sa în Rusia încă din perioada sovietică, cunoașterea problemelor din regiune și aptitudinile sale de limbă rusă: ”With three previous tours in Moscow, and as Deputy Chief of Mission in Kyiv, Mr. Pettit has served a third of his career in the former Soviet Union, gaining high respect for his depth of regional knowledge, experience and outstanding Russian language skills. Known as a superior leader and expert manager with a strong background in the interagency process, he will bring key skills to the task of furthering bilateral relations with the Government of Moldova, a key U.S. partner in Eastern Europe.”

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *