Skip to content
Politică

Ce așteaptă PSD? Strategia cu bătaie lungă a lui Marcel Ciolacu și implicațiile ei asupra guvernării

Inquam Photos / Octav Ganea

În ultima vreme agenda publică a fost dominată de două subiecte: războiul din interiorul PNL pentru șefia partidului și campania de vaccinare care a scos la iveală limitele autorităților. Opoziția stă momentan sub radar, așteptând parcă ceva. Dar ce anume?

Ce așteaptă PSD

De o bună bucată de vreme social-democrații stau la cutie. Ieșirile publice ale lui Marcel Ciolacu sunt mai degrabă punctuale, criticând pe alocuri de pildă modul în care autoritățile gestionează campania de vaccinare. Posibil ca PSD să aibă propriile meciuri de rezolvat în opoziție cu cei de la AUR care par pe alocuri mai vocali decât social-democrații mai ales când vine vorba despre campania de vaccinare. Totuși, PSD s-ar putea să urmărească totodată o strategie deliberată. Social-democrații au înțeles probabil că nu trebuie să fie foarte vocali în această perioadă pentru a crește simțitor în sondajele de opinie. Pentru PSD e suficient să critice punctual câteva erori ale autorităților și să îi lase pe guvernanți să își bată capul cu problemele cu care se confruntă țara în acest moment. La fel de posibil e ca PSD să aștepte și deznodământul bătăliilor din interiorul PNL.

Social-democrații nu au de gând să rămână în opoziție până în 2024, an ce ne aduce un trio în privința alegerilor: alegeri locale, parlamentare și prezidențiale. Criza din interiorul PNL generată în mare parte și de lipsa leadership-ului și a unei variante fiabile la Ludovic Orban poate avea repercusiuni serioase asupra desemnării unui candidat pentru prezidențialele din 2024. Cel puțin în acest moment e greu de identificat în interiorul PNL un prezidențiabil. PSD are prin urmare o șansă istorică: recâștigarea instituției prezidențiale la o distanță de peste 20 de ani. Este clar că strategia PSD e una cu bătaie lungă.

Cei de la PSD din opoziție urmând o strategie în doi pași. Primul pas presupune distrugerea actualei coaliții guvernamentale. Cum se poate face lucrul acesta? Prin erodarea solidarității membrilor ei, erodare care, spre fericirea social-democraților se produce treptat chiar și fără largul concurs al PSD. Actuala coaliție este una fragilă, având numai puțin de patru partide, dacă nu considerăm Alianța USR-PLUS ca un tot unitar. Defectarea unui singur membru al coaliției este suficientă pentru pierderea majorității și deci pentru expunerea guvernului la o moțiune de cenzură. În funcție de cine va prelua șefia PNL după congresul anunțat de liberali, social-democrații își vor ajusta strategia. Momentan, aceștia se mulțumesc să aștepte și să atace ocazional guvernarea. Pasul al doilea pentru PSD ar fi reprezentat de găsirea unui partener de guvernare. După descompunerea actualei coaliții, dacă vrea să revină la putere, PSD trebuie să își găsească un partener de guvernare, de vreme ce de unii singuri social-democrații nu au o cum să formeze majoritatea. E greu de crezut că USR-PLUS ar putea fi un astfel de partener, iar UDMR nu ar putea fi suficient pentru a guverna. Prin urmare PNL se conturează drept potențial partener de guvernare, deși acesta s-ar putea să nu fie fățiș.

Cei care își imaginează o revenire a USL-ului trebuie să revină asupra contextului în care această alianță a fost creată. Atunci ea era direcționată în special asupra președintelui Traian Băsescu și a PD-L-ului. Acum o alianță fățișă între PNL și PSD nu ar avea împotriva cui să fie direcționată și ar fi extrem de greu de justificat pentru oricare dintre lideri. Cel mai probabil, PSD urmărește varianta rămânerii cu un picior în Opoziție, cu altul la Putere. Acest tip de strategie s-a dovedit folositoare, plătindu-le pe deplin dividende social-democraților la alegerile parlamentare.  Prin urmare pentru PSD varianta susținerii unui guvern liberal minoritar, monocolor ar putea fi într-adevăr varianta câștigătoare cu care să atace alegerile din 2024 la fel cum a făcut-o în alegerile parlamentare din 2020. PSD așteaptă așadar deznodământul luptelor din interiorul PNL pentru a-și relua apoi strategia de rupere a actualei coaliții.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *