Skip to content
Politică

Ce așteptări au liderii PNL de la Nicolae Ciucă: „Să aducă puţină rigoare în partid!”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că, dacă noul preşedinte al PNL va reuşi „să livreze acele politici pe care le aşteaptă românii”, „nimeni nu va fi trist pentru că generalul Ciucă nu ne spune poezii şi nu are o artă a retoricii în faţa căreia să ne înclinăm”. „Dacă generalul Ciucă va reuşi să livreze acel set de politici care să facă viaţa românilor mai bună şi mai sigură, nu spectaculos, pentru că peste noapte nu se pot face lucruri spectaculoase, eu cred că generalul Ciucă poate să se impună ca un lider ale cărui calităţi sunt altele decât carisma, sunt seriozitatea, sunt înţelepciunea, sunt un anumit tip de fermitate care poate fi apreciat în politică”, consideră el.

„Eu cred că în era Ciucă, partidul va fi mai aşezat şi probabil că piramida decizională va funcţiona puţin mai bine decât anterior. Principala aşteptare de la generalul Ciucă este ca să aducă puţină rigoare în partid, astfel încât deciziile luate democratic să fie implementate în partid şi comunicarea să fie mai bună”, a declarat Daniel Fenechiu, la RFI.

Întrebat dacă nu este o problemă că Nicolae Ciucă este şi mai rupt de baza partidului decât predecesorul său, Feneciu a susţinut că acest lucru poate fi o problemă, dar una care poate fi depăşită.

„Ideea de rupere de baza partidului poate fi o rupere fizică, în sensul că preşedintele nu e foarte apropiat, sau poate fi o rupere organică. În momentul în care preşedintele partidului răspunde la feed-back-urile care vin din teritoriu de la leadership-ul local, cu siguranţă că această ruptură nu doar că nu se va vedea, ci va ajunge să fie aplatizată, va ajunge să nu mai existe, pentru că în ultimă instanţă, tot leadership-ul local este legat de actul de guvernare. Or în momentul în care există comunicarea piramidală nu obligatoriu, 100%, întotdeauna cu preşedintele partidului, Nicolae Ciucă, ci cu persoanele din leadership-ul partidului, care sunt implicate în actul de guvernare, cu Lucian Bode, cu miniştrii din Cabinet, deci din punctul ăsta de vedere, piramida poate să funcţioneze mai bine şi astfel, aşteptările din teritoriu pot fi mai bine onorate, iar relaţia cu teritoriul poate fi mai bună. Nu e necesar ca fiecare membru al partidului să poată discuta oricând îşi doreşte cu Nicolae Ciucă, dar pe specificul problemei pe care o are, poate să transmită problema către liderul de partid judeţean, către ministrul de resort, către un secretar de stat. Lucrurile astea inventariate ajung în vârful piramidei, care în momentul de faţă este atât piramida partidului, cât şi piramida Guvernului şi pot să-şi găsească o rezolvare (…)”, a arătat Fenechiu.

Întrebat dacă Ciucă poate fi o locomotivă pentru PNL: „Asta vom vedea. În politica modernă, contemporană, sunt lucruri care pot funcţiona într-o anumită perioadă sau într-o anumită societate şi pot să nu funcţioneze într-o anumită perioadă sau în altă societate. Din punctul ăsta de vedere, domnul general Ciucă beneficiază de aportul unei echipe, pe care dacă va reuşi s-o integreze şi dacă va reuşi să livreze acele politici pe care le aşteaptă românii, cred că nimeni nu va fi trist pentru că generalul Ciucă nu ne spune poezii şi nu are o artă a retoricii în faţa căreia să ne înclinăm (…).

Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal s-a întrunit duminică, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noului preşedinte, după ce Florin Cîțu și-a dat demisia de la conducerea partdului. Premierul Nicolae Ciucă, singurul candidat pentru această funcţie, este noul președinte al partidului. Din 1.120 de voturi exprimate, 1.060 au fost pentru alegerea lui Niclae Ciucă și 60 au fost anulate, potrivit rezultatelor anunțate după numărarea voturilor. De asemenea, au fost 159 de voturi neexprimate (abțineri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *