Skip to content
Sănătate

Ce așteptări au medicii de la Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății: Nu trebuie să uităm că în România nu tratăm doar bolnavi Covid-19

Facebook/Ioana Mihaila
" "

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru numirea Ioanei Mihăilă în funcţia de ministru al Sănătăţii. Medicii implicați în combaterea pandemiei de coronavirus au reacționat, exprimându-și așteptările de la noul ministru.

Radu Țincu: Mi-aș dori o testare mai amplă

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a declarat pentru PS News că principalul aspect de care trebuie să țină cont noul ministru al Sănătății este evoluția pandemiei și transmiterea virusului în comunitate. Acesta a vorbit despre accelerarea campaniei de vaccinare și despre o mai bună organizare în secțiile de Terapie Intensivă.

" "
" "

„E foarte bine că această criză politică cu implicații sanitare s-a terminat mai repede. Era o catastrofă ca ea să fie prelungită mai mult, pe de-o parte că Ministerul Sănătății nu era gestionat corespunzător având în vedere că nu avea ministru cu puteri depline, iar pe de altă parte crea această instabilitate politică care determina pierderea încrederii populației în autoritatea statului și în autoritatea Ministerului Sănătății.

Cred că este cel mai bine că s-a finalizat în cel mai scurt timp această criză guvernamentală și sperăm că în perioada imediat următoare, noua echipă ministerială să poată începe politicile sanitare.

Prioritatea națională și prioritatea zero în acest moment pentru orice ministru al Sănătății, indiferent de cine este acesta, este pandemia. Pandemia nu trebuie gândită doar din punct de vedere al sănătății publice și strict medical, ea trebuie privită la nivelul societății românești. Trebuie să înțelegem că pandemia nu are doar efecte medicale, ci și efecte sociale și economice, deci prioritatea zero este controlul acestei pandemii, iar acum valul trei reprezintă prioritatea. Val trei care a fost mai intens decât celelalte, val trei care a creat o presiune și mai mare pe sistemul sanitar și pe zonele de Terapie Intensivă.

Cred că principalul lucru pe care trebuie să îl controlăm este evoluția pandemiei și transmiterii virusului în comunitate. Mi-aș dori o testare mai amplă, mi-aș dori o mai bună imagine a fenomenului epidemic în teritoriu, o mai bună gestionare a infrastructurii sanitare, pentru că toată lumea vorbește astăzi de creșterea capacității de Terapie Intensivă, dar cât să o creștem și cine crede că vom crește această capacitate?! Au fost 1200 de locuri, am crescut la 1400, au fost 1400 de pacienți în Terapie Intensivă, am crescut la 1600. Dacă cineva crede că aceasta va putea fi crescută la infinit, așa după cum crește numărul de bolnavi, se înșală – este o politică imposibilă de pus în practică”, spune Țincu.

De asemenea, acesta a vorbit despre o mai bună organizare din partea Ministerului Sănătății în ceea ce privește secțiile de Terapie Intensivă.

„În ultimele luni nu aud decât că Guvernul își dorește creșterea capacității de Terapie Intensivă, este clar că este un lucru foarte bun, dar la un moment dat, această capacitate nu mai poate fi crescută pentru că nu mai există nici resursa umana, nici infrastructură disponibilă.

Va trebui să încercăm o politică de regândire a utilizării la eficiență maximă a infrastructurii sanitare pe care o avem în prezent. Această politică de dispersare în toate spitalele, câte 5 bolnavi de Covid-19 în fiecare zonă a spitalului, nu cred că e bună. Pentru a crea un spațiu Covid de 5 paturi de Terapie Intensivă într-un spital care e e vechi, înseamnă o pierdere de paturi enorm de mare. Pentru 5 paturi de Terapie Intensivă a fost necesară o reorganizare care a pierdut încă 5 paturi.

Ministerul Sănătății nu a analizat până în prezent care a fost efectul aceste politici. Au spus doar cu cât au crescut numărul paturilor de Terapie Intensivă, dar nimeni nu a calculat cu cât au scăzut paturile în mod general pentru că au fost reduse foarte multe paturi de Terapie Intensivă pentru a putea implementa circuite funcționale. Cred că această exprimare deja prea populistă de a crește capacitatea de terapie Intensivă trebuie să fie oprită și trebuie să încercăm să operaționalizăm la cea mai bună eficiență infrastructura pe care o aveam, pentru că dacă nu vom face acest lucru în mod clar efectele vor fi negative pentru că vom avea o dezechilibrare a capacității de răspuns medical. Nu trebuie să uităm că în România nu tratăm doar bolnavi Covid-19. România are și alți bolnavi și acești bolnavi trebui să aibă acces la sistemul sanitar și dacă tot creștem capacitatea de Terapie Intensivă pentru cei care au Covid-19, ne întrebăm cum o facem: evident prin reducerea capacității de preluare a altor pacienți și a altor patologii cronice”, spune medicul.

Adrian Marinescu: Îmi doresc continuarea proiectelor începute

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş” din București, susține că în acest moment este foarte important ca noul ministru al Sănătății să continue atât proiectele ce țin de lupta cu pandemia, dar și celelalte probleme de sănătate care nu implică virusul Sars-Cov-2, pentru că „există viață și după pandemie”.

„Ceea ce îmi doresc de la Ministerul Sănătății este continuarea proiectelor începute care se referă la pandemie, și nu numai. E clar că într-un interval de timp vom reveni la normal și avem nevoie de tot ceea ce înseamnă proiecte pentru pacienții noștri și lucrurile acestea să fie consecvente. Proiectele începute să fie încheiate și întotdeauna să se plece de la ideea că interesul pacientului este cel mai important.

Contează foarte mult implicarea pentru depășirea pandemiei, dar și pentru ceea ce se va întâmpla după pandemie, pentru că sunt proiecte care merg în paralel chiar dacă nu au legătură cu pandemia. Există viață și după pandemie”, a declarat medicul pentru PS News.

Doina Azoicăi: Prioritatea numărul unu este controlul aceste pandemii

Contactată de PS News, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, susține că noul ministrul al Sănătății trebuie să continue monitorizarea evoluției pandemiei, pentru că în acest moment, aceasta este „problema numărul unu”.

„Nu știu care este programul doamnei ministru, dar probabil că se va focusa pe problema aceasta a controlului pandemiei. Sper ca toate forțele decizionale și la nivel de Ministerul Sănătății să continue activitățile de monitorizare și de control al pandemiei pentru că acesta este problema numărul unu, dar nu este singura, pentru că problemele de sănătate sunt probleme care nu suferă nici ele amânare și ele trebuie rezolvate la modul cât mai profesionist posibil.

Prioritatea numărul unu este controlul aceste pandemii și totodată, în paralel cu această problemă care este importantă la nivelul întregii lumi sunt și celelalte probleme de sănătate care trebuie și ele rezolvate, dat fiind faptul că și aceste sunt priorități pe lângă situația pandemică”, conchide Doina Azoicăi.

Ioana Mihăilă este propunerea USR PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății, iar decizia a fost luată în ședința din această dimineață a conducerii Alianței. Ea a fost votată în unanimitate de USR PLUS pentru această funcție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *