Skip to content
Politică

Ce au de câștigat liberalii din fuziunea cu ALDE. Politologul Remus Ștefureac explică avantajele ultimei mutări anunțate de la vârful PNL

Facebook/Remus Ștefureac

În exclusivitate pentru PS News, politologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research, a precizat că fuziunea PNL cu ALDE este „un proces relativ natural”, iar liberalii pot transmite public prin această mutare că încă mai reprezintă „un pol de atracție pentru alte partide”. Politologul susține, însă, că PNL obține mai puține avantaje decât ALDE de pe urma fuziunii celor două formațiunii politice. „Unificarea în sine cred că este un lucru bun pentru România, până la urmă”, conchide acesta.

„Mi se pare un proces relativ natural, dacă judecăm contextul politic și mai ales rezultatele la ultimele alegeri. În general, nu doar în politica românească, ci și în sistemele multipartid cu fragmentare politică mai mare, au loc periodic atât fragmentări ale partidelor de opoziție, cât și recompuneri. În cazul concret, PNL ar putea avea o serie de avantaje legate de infrastructura fizică de care mai dispune ALDE, sedii, mai sunt niște aleși locali, plus transmiterea ideii că în jurul PNL se recoagulează forțele care își asumă, chiar dacă nu o au întotdeauna, o identitate liberală. Poți să transmiți în public prin acest lucru că ești un pol de atracție pentru alte partide. PNL ar putea avea nevoie de așa ceva în această perioadă.

De partea cealaltă, este evident că ALDE are mult mai multe avantaje. Practic, este un partid cu șanse foarte mici de a reveni în Parlament pe cont propriu. Prin urmare, revenirea în PNL cumva este o soluție salvatoare pentru acest partid, după eșecul major de la alegerile locale.

PNL transmite, într-o perioadă în care suferă în sondajele de opinie, că reprezintă un pol de atracție pentru partidele din România, deci lucrurile nu stau așa de rău. Unificarea în sine cred că este un lucru bun pentru România, până la urmă”, a declarat Remus Ștefureac pentru PS News.

Liberalii încep negocierile pentru fuziunea cu ALDE

Anunțul a fost făcut, marți seara, de purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, care a declarat că PNL și-a asumat „rolul de partid integrator al dreptei”. Despre PMP, Stroe susține că „există un progres evident al discuțiilor”.

„S-a stabilit în ședința BPN componența comisiei de negociere cu ALDE în vederea fuziunii. Noi, PNL, am asumat de la bun început rolul de partid integrator al dreptei. Ăsta e și motivul pentru care începem demersuri de dialog, dialog politic, cu ALDE”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Comisia de negociere va fi condusă de secretarul general al partidului, Dan Vîlceanu. „Comisia are în componență, alături de secretarul general, Dan Vîlceanu, pe Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Toma Petcu, Hubert Thuima și Gheorghe Falcă”, a precizat Stroe.

ALDE este partidul înființat de fostul președinte al liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu, după plecarea din PNL. ALDE a participat la guvernare alături de PSD, când acest partid era condus de Liviu Dragnea, în perioada 2016 – 2019. În prezent, liderul ALDE este Daniel Olteanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *