Ce au decis alte țări europene în ceea ce privește populațiile de urși. Exemple și soluții

Sursa foto: www.impact.ro

Europa are aproximativ 18.000 de urși bruni, potrivit datelor Comisiei Europene. Vânătoarea și capturarea sunt interzise sau strict limitate în majoritatea țărilor. Protejați, urșii se află pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). O directivă europeană din 1992 a încurajat înmulțirea lor. 

Există, însă, țări, precum România, în care animalele s-au înmulțit incontrolabil, ceea ce duce la migrația lor în localitățile din apropiere. Urșii caută hrană, iar, flamanzi, atacă sângeros, oamenii. Cel mai recent caz este cel al tinerei de 19 ani care a fost smulsă de pe Jepii mici și aruncată într-o râpă. Dar, cum stau lucrurile în celelalte țări din Europa?

În nordul Europei, cote de vânătoare

Ursul brun aproape că a dispărut la începutul secolului trecut, în țările scandinave. Urșii erau uciși pentru carnea lor dar și pentru a feri recoltelor și animalele. În anii 1980, măsurile de protecție și impunerea cotelor de vânătoare au ajutat la refacerea populației de urși.

Suedia are aproximativ, 2.500 de urși bruni sălbatici. Braconajul rămâne frecvent în apropierea fermelor. O cotă de vânătoare (cu excepția femelelor cu pui) a fost stabilită, anul trecut, la 649 de urși.

În Finlanda, ursul este una dintre emblemele naționale. Aici, există aproximativ 2.000 de exemplare, iar cota de vânătoare este tot în jur de 500-600 de animale.

În Norvegia, populația de urși bruni este estimată la cel puțîn 175 de exemplare și a fost stabilită o cotă de 20 de urși vânați pentru 2023.

În Estonia, au fost monitorizați peste 900 de urși bruni și doar aproximativ 10% pot fi vânați în fiecare an.

Franța și Spania: populații mici de urși bruni

Pentru a preveni dispariția lor, un program de reintroducere a urșilor bruni din Slovenia a fost inițiat în Pirinei, în anii 1990. În 2022, aici, erau 76 de urși, potrivit Oficiului francez pentru biodiversitate (OFB).

De ambele părți ale graniței, dar mai ales în Franța, prezența acesteia este criticată, deseori, de fermieri. În 2022, OFB a înregistrat 331 de atacuri de urși asupra oilor. În 2020 și 2021, patru urși au fost uciși ilegal: unul otrăvit, trei împușcați, altfel, în Franța, ursul este protejat.

La randul său, Spania găzduiește, aproximativ 370 de urși bruni, în Munții Cantabrici de-a lungul Golfului Biscaya. Ursul și-a recucerit treptat teritoriul. Măsurile de mediu, beneficiile turistice și campaniile de informare i-au îmbunătățit imaginea. Se aventurează uneori în livezi de la periferia orașelor.

În Italia, conservarea sub presiune. Soluții

Italia are aproximativ 200 de urși, în special datorită reintroducerilor animalelor care provin din Slovenia. Ei se află în principal în Trentino, Friuli-Venezia Giulia și masivul Apenini.

Moartea, în aprilie 2023, a unui jogger în vârstă de 26 de ani, ucis de un urs, a stârnit o dezbatere aprinsă între activiștii pentru drepturile animalelor și susținătorii reducerii sau a eliminării urșilor, în Italia.

De aproximativ treizeci de ani, inițiativele de conservare și resălbăticie au funcționat pentru a proteja aceste animale, ajungând, în unele cazuri, până la reintroducerea exemplarelor pentru binele speciei, dar și pentru natură.

În Italia, politica oficială  față de „urșii cu probleme” se bazează pe trei elemente: primul constă în discuții în cadrul comunității; al doilea, de a gestiona elemente susceptibile de a atrage urșii rătăcitori; iar al treilea, pentru a descuraja animalele să se apropie de case folosind câini sau împușcând cu gloanțe de cauciuc.

„Dacă nimic nu funcționează, ultima soluție este să împuști ursul”.

În Balcani, regula de reglementare a cotelor de vânătoare 

Slovenia a reușit în ultimul secol să salveze și să-și vadă populația de ursi, prosperă, numărând, acum, 1000 de animale. Cotele de vânătoare sunt stabilite în fiecare an (inclusiv capturi, decese accidentale, sacrificare controlată etc.).

În Croația, urșii sunt estimați la a fi aproximativ 1000, în principal în masivul Dinara. Si aici, urșii se aventurează în mod regulat în apropierea caselor și stupilor. Vânătoarea a o 100 de urși este autorizată, în fiecare an.

Europa Centrală: interdicția vânătorii în cauză

Pădurile din Carpați adăpostesc cei mai multi urși. Dacă în Polonia se gasesc aproximativ 110 urși, conform WWF, România găzduiește cea mai mare populație din Europa (cu excepția Rusiei), în jur de 8.000 de exemplare.

În Slovacia, populația de urși bruni depășește 2.700 de animale, potrivit Agenției naționale de silvicultură. Interdicția vânătorii a fost dezbătută, aici, de la atacul fatal asupra unui turist, din 2021. În 2022, Slovenia a autorizat uciderea a 222 de urși bruni.

România, regatul ursului brun

După ce în urmă cu două zile, o tânără de 19 ani a fost sfâșiată și ucisă de un urs, în munții Bucegi, politicienii discută despre mărirea cotelor de vânătoare a acestui animal a cărui înmulțire a scăpat de sub control. Cotele sunt de aproximativ 220 de ursi pe an.

În 2023 au fost majorate cotele de vânătoare și a fost depus un proiect de lege pentru revenirea la „vânătoarea comercială”.

Până în prezent, sacrificarea este efectuată de vânători “specializați”. Vânătoarea sportivă, care a atras amatori din întreaga lume, este interzisă din 2016.

Joi, 11.07 a.c., premierul Marcel Ciolacu a anunţat o sesiune extraordinară la Parlament pentru modificarea Legii vânătorii.

Ciolacu a afirmat că a discutat cu ministrul mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis şi a precizat că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, ci vor fi selectate zonele cu riscuri mari.

Marcel Ciolacu: ”Este o aglomeraţie în anumite zone, nu mai au mâncare suficientă şi de asta coboară. Am vorbit şi cu domnul Simonis, domnul preşedinte al Camerei, pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament şi după discuţiile cu ministrul mediului, pornim o iniţiativă şi vom cere o sesiune extraordinară, ca să trecem prin Parlament. În acest moment, la asta lucrăm, dar nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României fiecare cum dorim şi când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare.”

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a spus că, în opinia sa, urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie eutanasiaţi, rapid. El a anunţat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient.

Pe de altă parte, organizaţia de mediu Agent Green a anunţat că va reclama Guvernul la Comisia Europeană, după cazul tinerei ucise de un urs. Organizaţia acuză executivul că ar vrea să se folosească de această tragedie pentru a legaliza vânătoarea de trofee.

Urșii, protejați de Comisia Europeană

Dacă pentru moment, Comisia Europeană a salvat ursul brun de la a fi vanat, în iulie 2025, prin directiva Habitate, statele Uniunii Europene trebuie să trimită un raport Comisiei despre statusul speciei de urs brun.

Articolul 19 din Directiva europeana, Habitate permite modificarea statutului de protecție al populațiilor „de îndată ce este atinsă starea de conservare dorită”.

În cadrul unei dezbateri premergătoare votului asupra rezoluției, Comisia Europeană a fost foarte sceptică față de aceste solicitări, amintind că starea de conservare a prădătorilor mari nu a fost atins în majoritatea statelor membre.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: