Ce au în comun USR, AUR și Diana Șoșoacă: populismul cu icoane, noul mesaj politic

Elena Lasconi, sursa foto: Facebook

Diana Șoșoacă a făcut scandal în Parlamentul European (PE) și a atras atenția întregii Uniuni Europene. Populismul pe care îl vedem la Diana Șoșoacă revine și la vârful USR cu Elena Lasconi, care apelează la aceleași strategii.

Diana Șoșoacă, acum europarlamentar, a mers în PE cu icoana și a țipat pe holurile instituției: „Noi credem în Dumnezeu”. Scandalul provocat de europarlamentarul român a fost de un grotesc cum nu s-a mai văzut în Parlamentul European.

Totuși, USR-ul Elenei Lasconi are în comun cu Diana Șoșoacă tocmai grotescul. De multe ori, USR-iștii au făcut același circ și s-au folosit de simbolurile religioase pentru a se promova pe scena politică.

Icoanele din USR

În 2020, când Elena Lasconi a câștigat mandatul de primar, a chemat un preot în primărie pentru rugăciuni și pentru a scoate „duhurile rele”. Intenția Elenei Lasconi era aceea de a exploata credința cetățenilor și de a demonstra că e un „bun creștin”.

„Am făcut curățenie și am chemat preotul așa cum face un creștin ortodox. Mă bucur sincer și vă port în rugăciunile mele. Să fiți sănătoși, voioși și iubiți!” spunea Lasconi, în 2020.

Elena Lasconi, președinte USR în 2024, folosește în continuare discursul religios pentru a-și justifica acțiunile sau pentru a atrage atenția. Elena Lasconi va vorbi din ce în ce mai des despre Dumnezeu, biserici sau icoane pentru că este într-o competiție cu Diana Șoșoacă și George Simion.

Liderul AUR este deja celebru pentru pozele sale cu bisericile din România. George Simion nu a pierdut nicio oportunitate pentru a exploata credința cetățenilor. Pentru AUR este esențială religia, altfel și-ar pierde o mare parte din electorat. Elena Lasconi practică același populism, doar că spre deosebire de ceilalți doi politicieni, ea încearcă să se victimizeze.

„Din punctul meu de vedere, nu a fost cu ghinion. Vedeţi, Dumnezeu are metode interesante de a lucra. A fost cu durere, atunci, pentru mine”, declara Elena Lasconi, în iunie 2024, când a fost întrebată despre luptele din USR.

Diana Șoșoacă s-a îmbrăcat în costum popular românesc în Parlamentul European, pentru a-și arăta pasiunea pentru tradițiile românești. La fel a făcut și George Simion, care inclusiv la nuntă a fost în port popular, fiind celebre imaginile respective.

Elena Lasconi, de când a devenit primar, a căutat cu orice prilej să apeleze la tradiționalism pentru a-și atrage electoratul.

„Astăzi, la horă, am purtat cu drag un costum Muscelean (n.r. popular) cu o vechime de peste 70 de ani. E cusut de Lenuța din Văcarea.

Respectul și iubirea de tradiții românești sunt parte din identitatea noastră națională”, sunt câteva dintre mesajele transmise de Lasconi pe rețelele de socializare.

Elena Lasconi, în 2020/ Sursa foto: Facebook

Circul promovat de USR

USR-ul cu Elena Lasconi pare să alerge după electoratul AUR și electoratul Dianei Șoșoacă. Mesajele sunt populiste, apelează la religie și tradiții, dar lipsesc proiectele pentru România.

Circul pe care îl practică azi AUR sau Diana Șoșoacă în trecut era promovat de politicienii USR. Parlamentarii USR-iști au întrerupt multe ședințe din Parlamentul României pentru a se certa cu politicieni din PSD. Politicienii USR deranjau sau blocau ședințele și conferințele de presă, intrau abuziv în instituții și filmau totul pentru a transmite pe rețelele de socializare.

Această politică agresivă a fost promovată de USR, care a reușit să crească în acea perioadă. Populismul USR-ist a ajuns, astăzi, înlocuit cu populismul AUR și populismul Dianei Șoșoacă.

Elena Lasconi, din funcția de președinte USR, pare dispusă să revină la acea strategie a partidului. Are deja mesajele pregătite pentru a începe lupta pentru electoratul naționalist. USR-ul cu Elena Lasconi va fi un partid mai agresiv pe scena politică, dar riscă să se apropie de extrema dreaptă conservatoare.

Elena Lasconi a declarat, în urmă cu câteva luni, că a votat „da” la referendumul pentru familie, din 2018. Pentru această declarație a fost scoasă de pe lista ADU pentru alegerile europarlamentare. Lasconi s-a ales cu numeroase critici din partea comunității LGBT, având un conflict chiar cu fiica ei. Dar toate acestea nu fac decât să o ajute în cariera politică, pentru că Lasconi promovează populismul în politică și e conservatoare.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: