Skip to content
Opinii & Analize

Ce candidați pregătesc partidele pentru prezidențiale și de ce războiul din Ucraina complică strategiile

Niciun partid nu are un candidat pregătit pentru alegerile prezidențiale, iar PNL va trebui să găsească un politician care să ocupe locul lăsat liber de Klaus Iohannis. Sondajele din prezent îi dau favoriți pe cei de la PSD, care după mai bine de douăzeci de ani ar putea câștiga din nou alegerile prezidențiale. În ultimele două decenii, fotoliul de la Cotroceni a fost ocupat de Traian Băsescu și Klaus Iohannis, în unele dintre cele mai importante momente din istoria recentă: aderarea la UE și pandemia coronavirus.

PSD a candidat mereu cu președintele partidului, iar situația actuală ne spune că Marcel Ciolacu ar urma să-și asume această candidatură, după ce Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta și Viorica Dăncilă au fost învinși în ultimii 20 de ani. Dar pentru Marcel Ciolacu va fi o mare provocare în 2023, când PSD ar trebui să preia funcția de premier în coaliția cu PNL și UDMR. În cazul în care Marcel Ciolacu va prelua conducerea Guvernului, își va asuma un pariu foarte riscant. În ultimii 30 de ani, niciun premier nu a câștigat alegerile prezidențiale, iar tentative au fost numeroase: Petre Roman, Adrian Năstase, Victor Ponta, Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu.

Dacă Marcel Ciolacu vrea să aibă o șansă pentru alegerile prezidențiale, atunci trebuie să evite Palatul Victoria. Marea problemă pentru Marcel Ciolacu va fi în afara României. Mai exact, ce mare țară îl va susține pentru Palatul Victoria. În contextul actual cu Rusia, Statele Unite ale Americii vor urmări foarte atent fiecare mișcare a politicienilor români și vor dori un președinte care să fie apropiat de Washington.

În acest caz, orice candidat din PSD este bântuit de imaginea lui Mircea Geoană, care se află deja în grupul americanilor de la NATO. E adevărat că liderii PSD nu-l susțin pe Geoană și nici populația nu are vreun interes în legătură cu secretarul general adjunct al NATO, dar aceste lucruri se pot schimba rapid, așa cum PNL, în 2013, s-a schimbat brusc pentru a-l susține pe Klaus Iohannis. Vârsta este marele dezavantaj al lui Mircea Geoană, deoarece în 2024 va avea 66 de ani. Pentru România, 66 de ani e o vârstă destul de înaintată, într-o țară în care speranța de viață a bărbaților este de 70 de ani. Marcel Ciolacu are vârsta potrivită și suficientă experiență politică pentru a-și construi drumul spre Cotroceni. Nu degeaba liderul PSD face mai multe vizite în Ucraina sau Moldova.

PNL, al doilea mare partid din România, are în continuare o problemă internă. PNL pare într-o continuă reorganizare, care nu s-a terminat cu Nicolae Ciucă. Deși generalul are funcția de președinte de partid și prim-ministru al României, acesta nu se bucură de o mare simpatie rândul electoratului. Ciucă a rămas un politician discret, fără un proiect personal, fără o strategie, fără un glas pe scena politică. De fapt nimeni nu știe ce vrea Nicolae Ciucă sau cum vede el politica din următorii ani.

Klaus Iohannis va fi cel care va decide candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2024, așa cum tot el a decis și președinții partidului, și guvernarea liberalilor. Lista cu politicienii apropiați de Klaus Iohannis este foarte lungă. PNL are nevoie de un candidat care să fie dispus să vorbească cu cetățenii și să-i convingă în campania electorală. După 10 ani cu un președinte criticat pentru faptul că vorbește puțin și lent, liberalii nu mai pot miza pe un alt politician zgârcit cu cuvintele.

Profilul internațional al candidatului va fi esențial pentru alegerile prezidențiale din 2024, dar războiul din Ucraina poate provoca multe surprize. Nimeni nu poate anticipa cum va evolua conflictul și cum se va modifica opinia românilor. Cu cât războiul va fi mai lung și izolat doar în Ucraina, cu atât el va deveni mai irelevant pentru cetățeni și candidații care vor vorbi despre război vor avea de pierdut. Nimeni nu poate măsura impactul războiului asupra opiniei publice din România pentru că nimeni nu știe în ce etapă este aceste război: e doar începutul sau se apropie de final? De asemenea, totul se va schimba dacă Ucraina sau Rusia va câștiga decisiv acest război.

Nu trebuie exclusă nici ipoteza unui femei în cursa pentru alegerile prezidențiale, iar aici va apărea numele Laurei Codruța Kovesi printre favorite. Mulți ar vedea-o potrivită în tabăra USR sau alături de Dacian Cioloș, dar Kovesi ar putea fi un candidat potrivit și pentru PNL. Să nu uităm că în ultimul deceniu Kovesi a anchetat foarte mulți politicieni din PSD și are această imagine anti-PSD. Kovesi are un profil european, nu se poate spune în niciun caz că e apropiată de Rusia, dar nici nu se poate spune că lucrează pentru NATO, pare mai echilibrată, ceea ce poate fi pe placul multor români. Fosta șefă DNA va intra în cursa pentru prezidențiale doar dacă va avea șanse să câștige, nu-și va compromite imaginea și cariera de la Bruxelles pentru un partid de 10%.

Cât despre celelalte partide, acestea vor conta cel mai mult în turul doi. Ținând cont de sondajele din prezent, AUR și USR ar putea avea șanse să spere la turul doi doar dacă PNL (partidul de pe locul doi) ar veni cu un candidat slab și s-ar bloca în campania electorală. AUR are capacitatea să exploateze nemulțumirile cetățenilor, așa cum s-a văzut și în pandemie, iar alegerile prezidențiale sunt singurele care oferă o oarecare emoție votantului. În schimb, pentru AUR va fi dificil să găsească un candidat cu o imagine puternică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *