Skip to content
Politică

Ce consecințe poate avea demisia unui premier? Studiu de caz – Republica Moldova

La alegerile locale din Republica Moldova ce au avut loc duminică, rezultatele au fost unele îngrijorătoare în perspectiva parcursului european al statului. Cei care au avut câștig de cauză după acest tur de scrutin au fost politicienii apropiați de Moscova.

Astfel, se confirmă trendul pro-rus existent la nivelul Republicii Moldova. Însă, aceste rezultate de la localele de duminică ar putea avea la bază și un gest considerat lăudabil de către politicienii aflați în opoziție din România – demisia premierului Gaburici.

Acesta și-a anunțat plecarea din funcția de prim-ministru chiar vineri dimineața, cu doar câteva ore înainte de începerea alegerilor locale. Pentru unii politicieni de la București exemplul a fost bun ca să îl atace pe Victor Ponta, însă nu au gândit în perspectivă efectele unui asemenea gest.

Încă o dată, partidele pro-europene au dezamăgit electoratul. După ce au câștig la mustață alegerile legislative de anul trecut, partidele pro-europene nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la un guvern care să nu aibă nevoie de susținerea comuniștilor. Sprijinul acordat de partidul lui Voronin la investirea lui Gaburici în funcția de prim-ministru a reprezentat un al doilea eșec al formațiunilor pro-occidentale.

Votul dat la alegerile locale de duminică este un semnal de neîncredere față de partidele pro-europene pe care oamenii îl trag. Neseriozitatea, politica interesului personal sau de grup sunt lucruri care nu mai pot fi tolerate. Alternativa pentru cetățenii Republicii Moldova sunt, din păcate, comuniștii. Acest lucru poate fi un pericol pentru viitorul european al statului. Totuși, situația poate fi înțeleasă și din perspectiva cetățenilor moldoveni. Vorbim de o lipsă de atitudine din partea Uniunii Europene, care a luat pedala de pe procesul de integrare al unor state precum Ucraina sau Republica Moldova după conflictul mocnit cu Rusia. Această îndepărtare a liderilor europeni față de Republica Moldova și lipsa unor măsuri concrete, înseamnă neîncredere din partea cetățenilor. Vizitele oficialilor și promisiunile deja nu mai înseamnă nimic.

Demisia lui Gaburici a fost una neinspirată, în condițiile în care venea înainte de alegerile locale. De asemenea, momentul total inoportun în care a ales să demisioneze este dat și de vizita pe care cei de la FMI ar fi trebuit să o efectueze în Republica Moldova. Problema care se pune acum este dacă va exista sau nu stabilitate peste Prut.

Totuși, un lucru pozitiv care s-ar putea extrage din această demisie este legat de faptul că prin demisia sa, Gaburici a făcut drum liber către un guvern pro-european, susținut numai de partidele pro-europene, fără comuniștii lui Voronin. Ce va fi, urmează să aflăm după negocierile dintre formațiunile din Parlamentul de la Chișinău. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *