Skip to content
Politică

Ce conține raportul lui Klaus Iohannis către Parlament – DOCUMENT Integral

ziuaconstanta.ro
" "

Președintele Klaus Iohannis a trimis joi Parlamentului o informare privind acțiunile întreprinse în starea de urgență. Aproape jumătate din document reprezintă măsuri și propuneri avansate de șeful statului pentru a îmbunătăți în viitor capacitatea de răspuns din partea statului în fața unor provocări similare.

Printre propunerile redactate în document se enumeră: încetarea luptelor politice Guvern – Parlament și prefecți-aleși locali, apariția unui sistem pentru combaterea știrilor false și adaptarea rapidă a sistemului de educație pentru predare exclusiv online, la nevoie.

" "

Deși de o stringentă necesitate, comunicarea interinstituțională și accesul reciproc la baze de date nu mai sunt suficiente. E timpul ca, de la simpla consultare, instituțiile să treacă la dialog structurat și la forme stabile de cooperare și colaborare. Comitetele interministeriale, de exemplu, aduse în prim-plan de necesitățile gestionării crizei de COVID-19, ar trebui implicate în elaborarea unor politici publice trans-sectoriale.

Realitatea a demonstrat că nu se mai poate gândi strict sectorial, majoritatea chestiunilor de interes public nu mai pot fi soluționate de către un singur minister sau o singură agenție. Criza a arătat că fără o abordare multi-sectorială – în care, spre exemplu, protecția socială se împletește cu măsuri fiscale susținute adesea de fonduri europene, sub atenta supraveghere a autorităților care veghează la sănătatea publică – problemele care apar nu se mai pot rezolva rapid și eficient.

Reprezentanții Guvernului în teritoriu, prefectul și liderii structurilor deconcentrate trebuie să aibă o relație funcțională, care să depășească disensiunile partizane și afinitățile politice cu aleșii locali, cu conducerea consiliului județean, cu primarii și cu alți lideri reprezentativi ai comunității. Într-un context care privilegiază principiile descentralizării și subsidiarității, un stat puternic are nevoie de o relație flexibilă, dar eficientă între autoritățile centrale și cele locale. De la colaborarea episodică, accelerată temporar de situații de criză, trebuie trecut la un dialog sistematic și structurat.

Autoritățile centrale trebuie să întărească și mai mult funcția de sprijin a autorităților locale pentru a elabora, de exemplu, documentația necesară pentru obținerea de fonduri europene. La rândul lor, autoritățile locale trebuie să se plieze organic pe prioritățile naționale, care au în prim plan reforma marilor sisteme (educație, sănătate, ordine publică) și extinderea și consolidarea infrastructurii de transport.

Documentul integral AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *