Ce cred bucureștenii despre egalitatea de gen SONDAJ

sursa: pixels

„Percepții asupra egalității de gen”, un sondaj realizat de Grupul de Studii Sociocomportamentale, prin telefon, pe 710 participanți, eșantion reprezentativ pentru populația adultă (18 ani și peste) la nivelul Municipiului București, arată cele mai noi atitudini ale celor care trăiesc în Capitală referitor la egalitatea de gen.

Astfel, 90% din populația intervievată consideră că bărbații și femeile trebuie să fie egali, în timp ce 6%, spun că nu. Din aceștia, 93% din cei cu vârsta între 18 și 30 de ani spun că ar fi necesară egalitatea de gen. La grupa de vârstă 31-50 de ani, mai puțin cred asta – 88%.

Este și o diferență de gen: femeile își doresc mai mult egalitate: 96% comparativ cu 86%.

Apoi, în România, bărbații și femeile au aceleași drepturi? 76% spun că da, în timp ce 20% cred că bărbații și femeile nu se bucură de aceleași drepturi.

Referitor la educație, dacă în școlile din România există un tratament egal pentru băieți și pentru fete, 71% din respondenți cred că da, 19% spun că nu, iar 8% nu pot aprecia.

 

Piața muncii și egalitatea de gen

Discrepanțele între păreri dispar când vine vorba despre piața muncii.

Pe piața muncii din România există un tratament egal pentru bărbați și pentru femei? 43% spun că da, în timp ce 44, cred că nu.

 

Hărțuirea – un fenomen ascuns

Mai departe, întrebați dacă au fost victima hărțuirii la școală/serviciu pe baza genului, 11% au răspuns că da.

Apoi, întrebați dacă știu cazuri de femei care au fost victimele hărțuirii pe baza genului, cei mai mulți, 63% au spus că nu cunosc, iar 34% au răspuns că da.

Deși toate datele existente la nivel național realizate de experți, ONG-uri și organisem ale UE arată că una din trei femei trece printr-o formă de violență în viață, în fapt, oamenii nu vorbesc foarte mult despre hărțuire sau alte forme de abuz. Cauzele sunt multiple: învinovățirea victimelor, neîncrederea în autorități, stereotipurile despre victime și agresori etc. Drept urmare, supraviețuitoarele preferă să nu vorbească despre agresiunile suferite.

În plus, consider că nu există o înțelegere adecvată a conceptelor „egalitate de gen” (dată fiind și propagandă anti-egalitate de gen), dar și „hărțuire” și „tratament egal”.

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL