Skip to content
Politică

Ce cred social-democrații despre varianta Geoană – candidat PSD la prezidențiale? „Nu putem sta pe margine în timp ce alții deja fac strategii”

Inquam Photos / Octav Ganea

Deși o eventuală candidatură a lui Mircea Geoană din partea PSD la alegerile prezidențiale din 2024 nu se bucură de prea mare susținere la vârful formațiunii politice, având în vedere scandalurile și controversele din trecutul secretarului general al NATO, sunt totuși social-democrați care cred că partidul „ar avea mult de câștigat, chiar Cotroceniul” dacă va merge cu un astfel de candidat la scrutinul de peste 2 ani.

„Sunt mulți care îl susțin în PSD pentru prezidențiale, domnul Geoană are o imagine foarte bună, și nu doar la nivel național. Ar fi un câștig pentru noi, e adevărat, dar mai e și problema cu trecutul dânsului, care va fi readus în discuție dacă îl vom avea candidat”, au precizat sursele citate pentru PS News.

Totodată, potrivit surselor citate, mai mulți social-democrați din teritoriu așteaptă să pună pe masă varianta lui Geoană la alegerile prezidențiale, după ce ultimele sondaje interne l-au cotat pe secretarul general adjunct al NATO cu șanse reale de câștig, inclusiv într-o luptă finală cu Laura Codruța Kovesi.

„Ne luăm și după sondaje, de data asta trebuie să fim bine pregătiți, avem o șansă mare să câștigăm după mulți ani, trebuie doar să ne punem de acord într-o direcție. Cum spunea si domnul președinte (n.r – Marcel Ciolacu) e devreme să discutăm, dar nici nu putem sta pe margine în timp ce alții deja pregătesc strategii. Exclus și candidat comun cu PNL, toată lumea e de acord că trebuie să avem candidat propriu”, au mai precizat sursele citate.

Mircea Geoană ocupa, în luna martie, primul loc în încrederea românilor, alături de Nicolae Ciucă și Alexandru Rafila, cu o cotă de 34 de procente, conform unui sondaj comandat de PSD.

Totodată, potrivit unui sondaj realizat de Sociopol în perioada 20 – 27 iunie 2022, Mircea Geoană (candidat din partea PSD) ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă scrutinul electoral ar avea loc acum. Candidatul PSD la prezidențiale ar obține 34% din voturi, dacă primul tur de scrutin ar avea loc acum. Pe locul al doilea s-ar afla candidatul PNL, cu 18%, și Laura Codruța Kovesi, cu 16%, susține casa de sondare condusă de Mirel Paladă, fost consilier al lui Victor Ponta.

Liderul cel mai vizibil al AUR, George Simion, ar prinde locul al patrulea, cu 13% din voturi.

În turul al doilea, Sociopol susține că tot Mircea Geoană ar ieși câștigător, indiferent dacă ar concura cu Nicolae Ciucă, Codruța Kovesi sau George Simion, potrivit presshub.ro

Concluziile Sociopol pentru turul I al alegerilor prezidențiale, dacă acestea ar avea loc acum, sunt următoarele, pentru fiecare candidat:

Geoană: Iese pe locul 1, indiferent de scenariu: candidat comun sau variantă cu candidat PNL separat.
Ciucă: Mai slab decât partidul. Riscă să nu prindă turul 2, dacă PSD vine cu candidat separat. Dacă e candidat comun din partea PSD PNL, intră clar în turul 2.
Ciolacu: Varianta cea mai slabă dintre cei trei (Geoană, Ciucă, Ciolacu). Și chiar dacă ar candida la comun (PSD + PNL), e aproape la egalitate de locul 2 (Kovesi) și locul 3 (Simion).
PSD PNL: Dacă au candidați separați, e posibil să intre amândoi în finală, deși Ciucă stă destul de prost, e la strânsă concurență cu Kovesi și Simion. Dacă au candidat comun, îi fac loc lui Kovesi în turul 2.
Kovesi: Locul 2-3, la strânsă concurență cu Simion (care e erodat de Șoșoacă). Foarte posibil să prindă locul 2, datorită lui Șoșoacă și mai ales dacă PSD și PNL vor avea candidat comun.
Simion: Locul 3-4. Ratează să intre în turul 2, mai ales dacă PSD și PNL au candidați separați. E întrecut la mustață de Kovesi, din cauza lui Șoșoacă, care îi rupe între 1/4 și 1/3 din voturi. Câștigă cel mai mult în varianta în care nu candidează Geoană drept candidat comun PSD PNL și e posibil să intre astfel în turul 2.

Turul 2: tot Geoană favorit

Geoană: Învinge clar pe toți.
Ciucă: Învinge pe Simion și pe Ciolacu, egal cu Kovesi, e învins de Geoană.
Kovesi: Învinge pe Simion și pe Ciolacu, egal cu Ciucă, e învinsă de Geoană.
Ciolacu: Învinge pe Simion, e învins de restul.
Simion: E învins de toți.

Reacția PSD la o eventuală candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Ștefan Oprea, a declarat duminică, la Antena 3, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2024, că social-democrații își consumă momentan energiile pe buna guvernare.

„Cred ca este inca prea devereme sa discutam acest subiect, plus ca avem o iarna care nu va fi deloc usoara in fata noastra. La PSD dar si in coalitie  suntem orientati ca iarna sa fie trecuta in conditii suportabile pentru romani, atat de catre cei vulnerabili cat si cei din mediul de afaceri. Acestea sunt eforturile si tintete din aceasta perioda. Sigur ca dl Geoana ocupa o functie extrem de onoranta pentru Romania. Lucrurile vor fi probabil anuntate de toti cei care vor intra in cursa prezidentiala probabil ceva mai incolo”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.

Și președintele PSD Marcel Ciolacu a comentat, miercuri, informația potrivit căreia actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar intenționa să candideze la alegerile prezidențiale. Întrebat dacă ar putea fi candidatul PSD, Ciolacu a evitat să dea un răspuns, spunând că în partid „trebuie să aibă loc o competiție internă”.

„Haideți să vedem întâi prioritățile românilor. Alegeri avem peste vreo 2 ani și. Avem timp să stăm de vorbă despre aceste alegeri. În PSD nu s-a luat nicio decizie și îmi mențin părerea (…) că statutul PSD trebuie modificat și candidatul pentru funcția de președinte al României trebuie ales de baza partidului și nu de un număr limitat de oameni. Trebuie să aibă loc o competiție internă pentru această desemnare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă el ar putea fi candidatul partidului la alegerile prezidențiale, Ciolacu a răspuns: „Mai sunt doi ani. Haideți să ajungem acolo. Cutuma că președintele partidului este automat și candidat a luat sfârșit.”

Ce spune Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a evitat, sâmbătă, să confirme sau să infirme această ipoteză, explicând că funcția pe care o deține în prezent nu îi permite să se lanseze în astfel de comentarii. El nu a exclus însă un posibil anunț în viitor, dar a subliniat că nu îl va face decât atunci când secretarul general al NATO îl va elibera din funcția de adjunct al său.

„Atâta vreme cât sunt în această poziție foarte importantă la NATO, voi da sută la sută din atenția, energia și talentul meu acestei funcții. Este, cred, normal să te concentrezi pe munca importantă pe care o ai, pe încrederea pe care secretarul general mi-a dat-o și pe încrederea pe care națiunile aliate mi-au acordat-o. Acest lucru se va produce până în ultima zi a mandatului meu”, a arătat Mircea Geoană într-un interviu la Euronews România.

„Deci nu așteptați de la mine nicio decizie, niciun anunț, până când voi fi eliberat din această funcție. Când voi fi eliberat din această funcție? Când decide secretarul general. (…) A doua zi după terminarea mandatului la NATO, (…) probabil că o să ne gândim la viitor. Dacă va fi un viitor într-o direcție, în alta, există un viitor în față, sunt extrem de mândru să reprezint Alianța la acest nivel, am învățat foarte multe, dar am obligația de loialitate și onestitate față de organizația care mi-a dat această șansă imensă și voi respecta scopul până în ultima secundă a mandatului meu. După aceea, discuțiile pot să meargă în orice altă direcție”, a adăugat secretarul general adjunct al  NATO.

Potrivit informațiilor Digi24.ro, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, își pregătește terenul pentru candidatura la alegerile prezidențiale care sunt programate în 2024, dar care ar putea avea loc cu un an mai devreme în cazul în care Klaus Iohannis va fi numit secretar general al NATO ca succesor al lui  Jens Stoltenberg și va accepta funcția, înainte de terminarea mandatului de președinte.

Un grup de apropiați ai fostului lider social-democrat lansează în zilele următoare o platformă pentru un proiect de țară, denumită „Proiectul România 2030”. Aceasta va fi o platformă fără orientare politică și care va reuni personalități din România și din străinătate, care vor organiza dezbateri în urma cărora să se contureze un proiect electoral pentru Mircea Geoană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *