Ce este un EDR (event data recorder, denumit popular și cutia neagră), dispozitiv care va deveni obligatoriu pe orice autovehicul înmatriculat începând cu data de 6 iulie 2024. Într-adevar, inspirat din aviație, acest dispozitiv a ajuns după câteva zeci de ani să fie obligatoriu și pe mașini. De ceea ce face ne putem da seama din nume. Înregistrează date și evenimente. Dar ce date înregistrează acesta?
Dispozitivul va înregistra o multitudine de date care au relevanță în cazul unui accident de circulație. Date precum viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și frâna (cât de tare a fost apăsată pedala), turația motorului, unghiul de virare, activitatea sistemelelor de siguranță precum ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor, purtarea centurilor de siguranță, plus multe altele, arată G4Media.ro.
Dispozitivul va înregistra în buclă toți acești parametri, dar salvarea lor se va face doar în cazul unui accident. Dispozitivul va înregistra și salva doar datele înregistrate cu 5 secunde înainte de momentul impactului și 3 secunde după impact.
Introducerea unui asemenea dispozitiv pentru mașini ridică, evident, mai multe semne de întrebare în ceea ce privește protecția datelor și a vieții private.
Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video, iar Parlamentul European va defini clar și precis durata păstrării datelor, precum și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.
Cum vor fi extrase datele de pe aceste dispozitive?
Citirea datelor se va face prin interfața de diagnosticare prin mufa OBD sau, în cazul în care mufa OBD este distrusă în timpul accidentului, direct din dispozitiv cu ajutorul unui aparat dedicat acestei operațiuni. O altă cerință impusă acestor dispozitive este ca datele să nu poată fi extrase fără o conexiune fizică.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News