Casele Județene de Pensii au anunțat că în lunile septembrie și octombrie depuse adeverințe pentru a beneficia de anumite plăți. În caz contrar, plata pensiei se suspendă.
În această toamnă, Casele de Pensii vor fi solicitate de foarte multe persoane. Unele vor lămuriri despre recalcularea pensiilor, altele vin pentru a depunde adeverințe din care să rezulte calitatea de urmaș.
Dreptul la pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor dacă autorul, la data decesului, avea calitatea de pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
La calcularea pensiei de urmaș, procentul aplicat depinde de numărul de urmași îndreptățiți ai persoanei decedate și este de 50 % pentru un urmaș, 75 % pentru doi urmași și 100 % pentru trei sau mai mulți urmași.
Anunț de ultimă oră de la Casele Județene de Pensii. Ce documente trebuie depuse în următoarele luni
Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii (CJP), pentru elevii în vârstă de peste 16 ani, perioada de depunere a adeverinţei şcolare în original este 9-19 septembrie, iar pentru studenţi, 1-10 octombrie.
Studenţii trebuie să transmită în plus, înainte, ca în fiecare am, declaraţia de student, oricând, dar anterior datei de 19 septembrie, pe email, prin poştă sau curier.
„Neprezentarea documentelor indicate determină suspendarea plăţii pensiei începând cu data de 1 noiembrie, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 şi a normelor de punere în aplicare”, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Kristina Mutiş, conform Cugetliber.ro.
Reamintim că beneficiarii de pensii de urmaş copii (în vârstă de peste 16 ani), trebuie să prezinte la începutul fiecărui nou an de studiu (şcolar/universitar), adeverinţă de şcolarizare la Casa Județeană de Pensii Constanța.
În ce condiții se dă pensia de urmaș
În situația în care nu se face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă.
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad.
Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut.
Ce acte trebuie depuse
Documentele necesare înscrierii la PENSIE DE URMAȘ, după caz:
• cerere pentru înscrierea la pensie de urmaş;
• actele de stare civilă ale urmaşilor şi reprezentantului legal, după caz, original şi copie;
• decizia medicală asupra capacităţii de muncă (original), după caz;
• decizia de pensie/talonul de plată a pensiei, pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
• adeverinţa de studii (elev sau student), în cazul urmaşilor copii în vârstă de peste 16 ani, în original;
• actul doveditor al cauzei decesului, cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
• copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă;
• copie BP2 şi copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională.
• declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News