Skip to content
Politică

Ce efecte produce moțiunea simplă împotriva unui ministru. Un prim test pentru cabinetul Cîțu

facebook

PSD îl acuză pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, de proastă gestionare a crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus. Social-democrații enumeră în textul moțiunii simple pe care o depun miercuri la Camera Deputaților o serie de lucruri pe care ministrul ar fi trebuit să le facă după preluarea mandatului și nu le-a făcut, arătând că multe dintre acestea Vlad Voiculescu i le reproșa predecesorului său, Nelu Tătaru.

„De o lună și jumătate, în loc de măsuri rapide, viguroase, care să vină și să corecteze tot ce ați criticat atunci când erați în Opoziție, românii au primit un pachet cu acuze despre trecut și altul cu promisiuni despre viitor. Nimic despre prezent! Nimic despre cum rezolvăm problemele acum”, au scris deputații PSD în moțiunea îndreptată împotriva ministrului Sănătății, sub titlul „Incompetența și lipsa de asumare UCID! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea și viața românilor!”.

Florin Cîțu NU este obligat să-l demită pe ministru, dacă moțiunea simplă trece

Important de precizat este că moțiunea simplă reprezintă poziția unei singure Camere componente a Parlamentului prin care își poate exprima poziția cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Moțiunile simple se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți.

Moțiunea simplă poate fi inițiată de cel puțin 50 de deputați sau de cel puţin o pătrime din numărul senatorilor și, împreună cu motivarea corespunzătoare moțiunii, trebuie depusă în cursul ședințelor publice, președintelui Camerei ai cărui membri au inițiat-o.

Astfel, după primirea moțiunii, președintele Camerei o comunică de îndată Guvernului și o aduce la cunoștință Camerei, după care dispune afișarea ei la sediul Camerei. Tot președintele Camerei stabilește data de dezbatere a moțiunii, care nu poate depăși 6 zile de la data înregistrării acesteia. O particularitate a moțiunilor privind problemele de politică externă este faptul că necesită avizul Comisiei pentru politică externă și consultarea Ministerului Afacerilor Externe.

Spre deosebire de moțiunea de cenzură care duce la căderea Guvernului, moțiunea simplă are ca efect doar adresarea unui advertisment politic cu scopul de a remedia o situație eronată fără a creea de partea Guvernului obligația de a o respecta.

În istoria parlamentară, au fost depuse și moțiuni simple îndreptate împotriva unui membru al Guvernului, așa cum am exemplificat și mai sus. Important de precizat este că astfel de moțiuni nu produc efecte în sensul în care Guvernul ar fi obligat prin reprezentanții săi să facă o remaniere, astfel încât ministrul vizat de o astfel de moțiune să fie înlocuit.

În acest sens, prin Decizia Curții Constiuționale nr. 148/2007 s-au reținut următoarele: “Curtea reţine că în sistemul constituţional al României, ca şi în majoritatea celorlalte ţări, controlul parlamentar, în general, este fără sancţiune. Unica excepţia când controlul parlamentar are şi sancţiune este cea în care acest control se exercită prin moţiunea de cenzură, a cărei adoptare are ca finalitate demiterea Guvernului.

Curtea Constituţională constată că noţiunea de „moţiune simplă” a fost introdusă în Constituţie cu prilejul revizuirii acesteia, când, prin noua redactare a art.112 alin.(2), s-a lărgit şi conţinutul moţiunii, Camera care o adoptă putând să-şi exprime poziţia nu numai cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări, ci şi cu privire la alte probleme ale politicii interne sau externe. Prin moţiunea simplă s-a pus la dispoziţia parlamentarilor un instrument mai eficient de realizare a funcţiei de control a Parlamentului asupra Guvernului, dar adoptarea unei moţiuni simple nu are ca efect juridic direct revocarea unui membru al acestuia. Moţiunea simplă are, însă, efecte în plan politic, marcând o victorie a forţelor politice care au iniţiat-o şi susţinut-o, cu un ecou corespunzător în opinia publică”.

Drept urmare, și dacă moțiunea simplă anunțată de PSD va fi adoptată, premierul Florin Cîțu nu este obligat să-l demită, astfel că acesta poate face parte în continuare din Cabinetul său. Însă, situația dintre șeful Executivului și Vlad Voiculescu nu este una tocmai roz. Cîțu a acuzat, într-o întâlnire a liberalilor, mari probleme de relaționare cu șeful de la Sănătate. Totodată, sunt mulți liberali care au cerut chiar schimbarea din funcție a lui Vlad Voiculescu pe motiv că face praf întreaga campanie de vaccinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *