Ce erori spun specialiștii că există la raportarea facturilor

Marcel Boloș
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

De la 1 ianuarie 2024, contribuabilii au început să semnaleze diverse erori de care s-au lovit odată cu trecerea la raportarea obligatorie a tuturor facturilor din relația B2B în sistemul e-Factura. Deși reprezentanții Finanțelor au declarat că nu sunt probleme la ei, ci la contribuabili, specialiștii au venit cu o listă detaliată a erorilor raportate de utilizatorii e-Factura până acum.

„Modulul e-Factura nu are probleme de funcționalitate, funcționează fără niciun fel de întrerupere. (…) Într-adevăr, s-au remarcat trei tipuri de greșeli pe care, în mod frecvent, le fac utilizatorii modulului”, a declarat recent Marcel Boloș, Ministrul finanțelor, admițând că există o problemă cu multiplicarea facturilor, dar că aceasta nu apare din vina sistemului e-Factura, și că ar mai fi erori care apar din cauza sistemelor folosite de contribuabili.

Ca răspuns la această poziție a ministrului Boloș, specialiștii de la Saga Software (împreună cu FGO și TDec) au venit cu o listă publică a problemelor de care s-au lovit utilizatorii e-Factura, pe care o reproducem în continuare:

1.  Autoritățile fiscale nu își văd propria bază de date. O firmă nou-înființată care apare în baza de date a autorităților le generează furnizorilor acesteia probleme. La facturarea către o firmă ce este nou-înființată, deși la căutarea în baza de date este găsită și în registrul TVA este identificată, la trimiterea unei facturi către aceasta apare o eroare de tip „CUI identificat în factura … = NU EXISTĂ”. Sistemul e-Factura zice că nu există o firmă ce există în toate bazele de date ale autorităților.

2.  Erori la generarea codului OAuth (acest cod este unul special ce permite, după generarea lui, transmiterea facturilor de către contribuabili fără prezența efectivă a certificatului digital). În ultimele zile, aceste erori pare că s-au redus ori că au dispărut. Dar logica ne spune așa: o mare parte dintre erori au apărut la generarea lor, iar acum cel mai probabil numărul de generări ori regenerări este redus, așadar probabilitatea de erori este și ea redusă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: