Modul în care Europa va avea schimburi comerciale cu Statele Unite se va modifica radical în perioada următoare. Asta dacă Donald Trump îşi va pune în practica planurile de aplicare a tariferlor pentru importuri. În cazul Europei ar fi fost vorba de taxare cu până la 20%. Asta nu înseamnă că vreo ţară europeană plăteşte acest tarif, ci companiile importatoare. Însă banii vor fi transferaţi în preţul final, iar produsele nu vor mai fi competitive. Subiectul a fost dezbătut sâmbătă dimineaţă, în emisiunea Be EU cu Sabina Iosub.
Europarlamentarul Iuliu Winkler a vorbit despre acordul Mercosur, negociat timp de 25 de ani.
„Comerțul exterior a fost în permanență un subiect de de discuție în contradictoriu. Interesele noastre economice, interesele comerciale ale Uniunii Europene, ar putea la un moment dat să deranjeze anumite segmente ale economiei. Mai avem o problemă foarte mare și despre care nu prea discutăm cu destul de sinceritate aici, în instituțiile Uniunii Europene, și anume faptul că acordurile comerciale în general au o componentă neglijată și anume componenta regională în interiorul Uniunii Europene.
Orice acord comercial are și câștiguri, bineînțeles, dar are și costuri, care s-ar putea să lovească anumite segmente ale populației, anumite segmente ale industriei, economiei. Și atunci, în general, observăm că beneficiile sunt situate în anumite regiuni ale Uniunii Europene și costurile în alte regiuni. Gândiți-vă la povestea cerealelor din Ucraina. Nimeni în Belgia sau în Germania nu a fost deranjat de aceste cereale, care au inundat piețele doar în anumite țări ale Uniunii Europene, cele frontaliere cu Ucraina. Bineînțeles că trebuie să ajutăm Ucraina, dar nu scoțând banii din buzunarele fermierilor polonezi sau români.
Așa este și acest acord, Mercosur, care a fost semnat după 25 de ani de negocieri și despre care colegii noștri germani nu înțeleg de ce anume ne împotrivim sau ce nu ne place. La acest acord Mercosur, care deschide niște piețe de sute de milioane de consumatori, care deschide niște oportunități pentru materiile prime de care Uniunea Europeană are nevoie, materii prime fără de care nu putem nici să construim panouri solare, nici să construim baterii electrice și rămânem cu aceste importuri din China.
Care e problema noastră? (…) Profiturile sunt situate în economia din Germania, din Olanda, din țările vestice ale Uniunii Europene și de multe ori costurile acestea sunt situate în est, și sunt situate și în România.
Dacă ne gândim la țările Mercosur, deci America, America de Sud cu Argentina, cu Brazilia, cu niște țări foarte importante și din punctul de vedere al resurselor, dar și din punctul de vedere al piețelor pe care îl reprezintă. Pentru că Uniunea Europeană, până la urmă și România, chiar dacă noi avem o balanță economică, o balanță comercială deficitară, până la urmă exportul este foarte important pentru noi toți. Fiecare, al 5-lea loc de muncă din Uniunea Europeană depinde de exporturi, inclusiv cele din România.
Deci, Uniunea Europeană are nevoie de piețe pentru export pentru produsele noastre. Nu numai mașinile germane sunt produsele noastre de export, dar și produsele agroalimentare înalt prelucrate, acele indicații geografice despre care știm foarte bine, sunt vreo 400. Sunt câteva și din România, de altfel, care apar pe această listă.
Pe de altă parte, avem nevoie de parteneri de unde să putem să cumpărăm resursele, materii prime, materii necesare pentru această transformare energetică. Avem nevoie de cuplu, de magneziu, avem nevoie de litiu, de cobalt pentru mașini electrice, pentru baterii. Avem nevoie să construim rețele electrice, să le reînnoim pe toate acestea. Și atunci, dacă ne gândim că noi în Uniunea Europeană am spus că mineritul și extracția resurselor nu mai este la modă, păi avem nevoie de aceste resurse, deci avem nevoie de acești parteneri.
Pe de altă parte, apare problema agriculturii, despre care foarte am făcut deja pomenire și care trebuie dezvoltată cumva.”, a explicat Iuliu Winkler.
De ce a fost negociat acordul Mercosur timp de 25 de ani
„Acordul Mercosur a fost negociat 25 de ani. Am ajuns în 2019 în situația în care finalizasem negocierea, însă anumite state membre, în frunte, cu Franța, au spus că au în continuare îngrijorări. Se întâmplă despăduriri masive în Brazilia, spre exemplu. Nu vrem acest lucru. Va veni carnea de vită și carnea de pasăre din Mercosur și vor aduce prejudicii fermierilor noștri. Nu vrem acest lucru. Și atunci discuțiile au continuat, mai ales pe baza acordului de la Paris, deci elemente climatice și pe baza protecției, pe ideea protecției fermierilor.
După încă 5 ani s-a ajuns la semnarea politică a acestui acord. Este o listă de țări care nu prea sunt de acord cu acordul Mercosur. Întrebarea este dacă grijile lor sunt sau nu justificate. Și aici urmează o perioadă de câteva luni în care trebuie stabilim aceste lucruri.
Trebuie să avem dialog cu Comisia Europeană, trebuie să luăm fișele acordului, trebuie să vedem care sunt sectoarele în discuție. Este mierea, zahărul, carnea de vită, carnea de pui și cerealele. Într-o mai mică măsură, aceste lucruri trebuie văzute. Cât îi va costa pe fermierii noștri ca să își păstreze competitivitatea.
S-ar putea ca un fond de intervenție creat la nivelul Uniunii Europene să fie o soluție bună. Este o idee care s-a mai aplicat în Uniunea Europeană și anume în momentul Brexitului, când am avut acordul comercial pe Brexit, acordul dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. Am înființat un fond, cred că a fost 5,4 miliarde de euro un fond de intervenție pentru eventualele dezavantaje economice. Acest fond nu a prea fost folosit.”, a precizat europarlamentarul Iuliu Winkler.
La ce se așteaptă UE din partea lui Donald Trump
„Toată lumea se așteaptă la acest lucru (n.r. schimbări în relația comercială UE-SUA). Este interesant totuși, și Trump este un politician, ba chiar este un politician de prim calibru. Dacă observați, după momentul alegerilor, Donald Trump a vorbit mult mai puțin ca înainte. N-a mai reluat nici povestea lui despre rezolvarea situației din Ucraina în 24 de ore, n-a mai reluat nici amenințările lui cu tarifele, cu taxele vamale care vor fi impuse. 60% pentru China, pentru că China este dușmanul sau competitorul Statelor Unite. 10-20% pentru europeni, chiar dacă sunt aliați, pentru că el consideră că excedentul comercial al Europei față de America este un act de rea-voință și vrea să rezolve problema aceasta.
Nu știm ce va face, dar trebuie să fim pregătiți. N-am reușit să semnăm acordul cu Statele Unite în urmă cu 10 ani de zile, atunci când ar fi fost posibil, înainte de prima președinție a lui Donald Trump. N-am reușit să finalizăm acordul cu Australia, care a fost dus până la ultima semnătură, dar a fost apoi suspendat.
Am făcut în ultimii 5 ani de zile un singur acord comercial mai important, cel cu Noua Zeelandă. Dar Noua Zeelandă este o economie minusculă, ei sunt o țară glorioasă și o țară democratică, dar sunt o economie extrem de mică. Deci noi cu cine vrem să ne aliem ca să trecem furtunile care urmează? Pentru că urmează furtuni, nu doar în politică, urmează furtuni și în comerțul global, și în relațiile economice internaționale.”, spune Iuliu Winkler.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News