Skip to content
Justitie

Ce este ENFAST, unitatea de ofiţeri de elită care l-a capturat pe Sorin Oprescu în Grecia

enfast

ENFAS (European Network of Fugitive Active Search Teams) reprezintă o rețea de ofițeri de poliție care pot acționa imediat pentru depistarea și arestarea urmăriților și sunt disponibili 24/7, scrie newshd.ro.

Obiectivul acestei unități de elită este creșterea securității în Europa prin îmbunătățirea eficienței localizării și arestării persoanelor care au fost date în urmărie internațională.

Realizările unității ENFAST

ENFAST a realizat o listă cu ofițerii de contact din toate statele membre ale Uniunii Europene, care sunt disponibili 24/7.

De asemenea, conform sursei citate, unitatea de elită a întocmit un ghid care cuprinde informații despre legislația națională și metodele de investigație pentru fiecare țară în parte.

ENFAS a realizat un material de promovare, a conceput și realizat o rețea eficientă și solidă și poate să ofere schimb de experiență între membrii săi.

Tot ENFAS este și rețeaua care l-a capturat pe Sorin Oprescu în Grecia, fostul primar general al Capitalei România.

Oprescu are de stat 10 ani și 8 luni în închisoare

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, dat în urmărire după ce a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru corupţie, a fost prins în Atena, Grecia.

Oprescu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti la închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Pedepsele au fost contopite

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor.

Pedepse au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare. Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu. Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *