Skip to content
Politică

Ce este mișcarea tinerilor extremiști maghiar, al cărei lider din Covasna plănuise atentatul dejucat

„Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” este o organizaţie extremistă care militează pentru refacerea Ungariei Mari, cea care includea şi Transilvania.

Organizaţia are deviza „Credinţă, loialitate, curaj“. Bazele formaţiunii au fost puse de către Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în anul 2001. Numele organizaţiei provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon (1919).

În urma acţiunilor desfăşurate în România, preşedintele formaţiunii, Zagyva Gyorgy Gyula, a fost declarat, în 2014, indezirabil de autorităţile române. Un an mai târziu, extremistul maghiar a câştigat procesul cu statul român şi a revenit în România, pentru a consolida mişcarea.

În statutul depus la instanţă, asociaţia se ocupă de „apărarea drepturilor comunităţilor minoritare maghiare atât în faţa autorităţilor române, cât şi în faţa forurilor internaţionale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” şi „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârşitul Primului Război Mondial“.

Membrii mişcării s-au implicat, în ultimii ani, chiar şi în activităţi politice. Waum Peter a candidat la Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, Szabo Nandor, la Târgu Mureş, iar Tokos Szabolcs a candidat la Primăria Odorheiu Secuiesc. Membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate din România nu s-au limitat, însă, la a derula activităţi de ordin politic în interiorul graniţelor ţării noastre. Aceştia au participat şi la campania electorală a partidului extremist Jobbik din Ungaria.

Membru al grupării, Beke Istvan Attila, a fost reținut de 1 Decembrie fiind suspectat că intenţiona un atentat terorist cu prilejul acţiunilor dedicate Zilei Naţionale a României, informează România Liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *