Skip to content
" "
Societate

Ce este Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și cum funcționează

rasunetul.ro

În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înființat, în 2018, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, cunoscută ca Secția Specială, care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Secția este condusă de un procuror-șef secție, ajutat de un procuror-șef adjunct, numiți în funcție de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic.

Secția specială funcționează cu un număr maxim de 15 procurori, fiind interzisă delegarea sau detașarea de procurori pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Procurorul-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este numit în funcție de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în urma unui concurs care constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere respective.

Revocarea din funcția de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se face de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în caz de neîndeplinire a atribuțiilor specifice funcției sau în cazul în care acesta a fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani. Procurorul-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este numit în funcție pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene au existat mai multe sesizări făcute de instanţele din România cu privire la posibilitatea ca înfiinţarea Secţiei Speciale să contravină dreptului comunitar, iar o decizie a CJUE ar conduce în mod automat la desfiinţarea acestui parchet. Continuitatea existenţei SIIJ este pusă la îndoială şi de criticile vehemente venite din partea organismelor europene, ultimul raport MCV cerând desfiinţarea structurii. Comisia Europeană a considerat, într-un punct de vedere trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), că înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) încalcă legislaţia europeană. Concret, este vorba despre articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu mai poate rămâne în forma actuală, atât din cauza vulnerabilităţilor de construcţie, cât şi din cauza contraperformanţei înregistrare de la înfiinţarea ei, printre puţine rechizitorii care au vizat corupţia şi retragerea unor apeluri care au vizat foşti politicieni de vârf.

Pe de altă parte, Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) își exprimă dezacordul față de afirmațiile ministrului justiției, făcute în cadrul unei emisiuni de televiziune cu privire la Secția pentru investigarea unor infracțiuni din justiție (SIIJ). Cele trei asociații profesionale din justiție demonstrează că afirmațiile ministrului Predoiu sunt contrazise de realitatea bazată pe documente.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *