Skip to content
Europa

Ce este spațiul Schengen și care sunt avantajele României dacă aderă

europarl.europa.eu

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conform cu Acordul semnat la Schengen, o mică localitate din Luxemburg, la 14 iunie 1985.

Statele membre au eliminat controalele la frontierele dintre ele, astfel încât este posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.

Primele state care au implementat conceptul au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, la 26 martie 1995.

Din Spațiul Schengen fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre UE, dar, în același timp, Regatul Unit și Irlanda, țări UE, nu au implementat acordul.

Țările din spațiul Schengen

În prezent, spațiul Schengen se întinde pe 4.312.099 de kmp, statele membre fiind: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Intrarea României în spațiul Schengen s-a lovit de opoziția unor state membre, ca cea din partea Germaniei, Finlandei și a Austriei. Intrată în UE în 2007, România ar fi trebuit, conform înțelegerii inițiale la nivelul UE și în spiritul Tratatului de la Maastricht, să fie primită în zona Schengen în martie 2011.

Ce avantaje are România daca intră în Schengen

În primul rând, ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen. Astfel, trecerea frontierei se poate realiza indiferent de oră și prin orice loc iar cetățenii statelor membre care călătoresc în spațiul Schengen trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil, arată Senatul României, într-un comunicat de presă. Trecerea frontierelor interne poate fi asemănată cu o călătorie în interiorul țării.

Aceleași reguli sunt valabile și pentru cei care transportă mărfuri. Potrivit unor rapoarte întocmite de reprezentanții transportatorilor, aceștia ar câștiga chiar și pană la zece ore la un drum din România pană în vestul Europei. Cea mai mare pierdere de timp este la graniță cu Ungaria.

De asemenea, controalele la frontierele interne Schengen pot fi introduse pentru o perioadă limitată în timp din motive de ordine publică sau securitate națională, decizie ce este luată la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

Libertatea de mișcare a cetățenilor statelor membre reprezintă beneficiul adus de aderarea la spațiul Schengen fără ca acesta să fie înțeles ca absolut, mai precizează Senatul României. Odată cu eliminarea controalelor la frontiere ar putea crește pericolele pentru securitatea internă a țărilor implicate prin faptul că, din acest moment, se lasă „cale liberă” infractorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *