Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ce faci dacă te lovește un șofer asigurat la Euroins. Ultimele explicații de la ASF. Bonus: Cum scapi de polița RCA emisă de compania aflată în insolvență

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, directorul de comunicare al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Apostol, a explicat ce trebuie să facă românii în cazul unui accident rutier produs de un asigurat Euroins și cum pot renunța la polițele RCA emise de aceeași companie.

Ce faci în cazul unui accident rutier și vinovatul are asigurare la Euroins?

„Primul lucru- se întocmește constatarea amiabilă, dacă sunt mai mult de două mașini implicate sau dacă, din nefericire, există victime, atunci vom merge la poliție și facem acolo constatarea. Am făcut amiabila, mergem și completăm cererea de deschidere a dosarului de daună, o găsim pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraților, urmând ca experții de la FGA să ne comunice când și unde anume va face constatarea efectivă a daunei. În momentul în care FGA deschide dosarul de daună, începe instrumentarea dosarului folosind toate prevederile legale, eliberează documentul de intrare în service, de reparare a mașinii, chiar dacă constată că e nevoie de daună totală eliberează acest document. În termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, Fondul de Garantare poate începe efectuarea plăților”, a spus Daniel Apostol.

Ce faci însă dacă ai poliță RCA la Euroins și vrei să renunți la ea?

„Nu ai avut vreun accident, dar vrei sa renunți la ea. Pasul 1: intrăm pe site-ul societății, luăm de acolo formularul disponibil pe pagina web a Euroins, denunțăm contractul de asigurare prin completarea acelei cereri tip. După care, odată ce am denunțat, ne îndreptăm către Fondul de Garantare a Asiguraților, unde depunem o cerere privind acordarea restituirii de primă pentru perioada rămasă determinată și, în același timp, mergem și ne căutăm în piață alt asigurator pentru că dacă am denunțat polița inițială. Eu, ca să ies cu mașina în trafic, trebuie să respect legea, să nu fiu amendat și atunci fac o altă poliță RCA la un alt asigurator.

Dar, de asemenea, are posibilitatea să opteze pentru a păstra polița pe care o are emisă de Euroins, dar atenție, această poliță va fi valabilă până la cel mai mult 90 de zile după ce o instanță deschide procedura de faliment Euroins. Adică în momentul în care se va produce acest pas, va trebui să fie foarte atenți, să se intereseze pentru că vor avea un interval de 90 de zile în care va trebui oricum să renunțe la acea poliță. S-ar putea chiar respectivul lichidator să denunțe la rândul lui polițele”, a explicat directorul de comunicare al ASF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *