Ce funcție la vârful UE i s-a oferit lui Iohannis în 2019. Informația, confirmată de un oficial european

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Marți, în emisiunea Puterea Știrilor, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a amintit faptul că Donald Tusk a anunțat în 2019 că i-a propus şefului statului, Klaus Iohannis, pe care l-a catalogat „un politician excepţional”, să fie preşedinte al Consiliului European, dar că acesta a refuzat, precizând „că mai are treabă în România”.

„Sunt cu preşedintele Iohannis acum aproape un an şi discutăm cine ar fi să ia cârma instituţiilor europene, discuţia noastră este sinceră şi discretă. Nu e nimeni la mine în birou în afară de noi doi. Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit preşedinte al Consiliului European. Preşedintele Iohannis zâmbeşte cordial, îmi mulţumeşte pentru această propunere şi după o vreme adaugă: ‘Ştii ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, aşa că, te rog, nu lua în consideraţie candidatura mea’„, a declarat la acea vreme Donal Tusk.

Amintim că președintele României va primi pe 8 mai premiul Distinguished International Leadership Award din partea Consiliului Atlantic, un think-tank american. Lista celor care au mai primit de-a lungul timpului acest premiu cuprinde nume sonore. Astfel, printre laureaţii ediţiilor anterioare se numără foştii preşedinţi americani George W. Bush, Bill. Clinton, George H.W. Bush şi vicepreşedintele pe atunci Joe Biden, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fostul șef al CE, José Manuel Barroso, Hillary Clinton, actualii şi foştii directori generali ai Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva şi Christine Lagarde, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala; secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul premier britanic Tony Blair, foștii secretari de stat americani Colin Powell și Henry Kissinger.

Iohannis va primi acest premiu, pentru „cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”, potrivit organizatorilor.

„Oscarul politic” poate însemna și o susținere a Americii pentru președintele Klaus Iohannis într-o funcție înaltă, șef al NATO sau al Comisiei Europene?

„Poate însemna inclusiv acest lucru, dar n-aș vrea eu să fac speculații. Este o problemă mai largă care se discută într-un context multilateral, pentru că nu trebuie să existe un acord între Washington și București, trebuie să existe un acord mai larg. Și după cum știm până acum nu a existat și nu există un acord asupra candidaturii domnului Rutte, primul anunțat în urmă cu aproximativ 2 ani. Este de fapt, prima dată când, după un an și jumătate nu se reușește să se ajungă la un acord. Și, după cum știți, este nevoie de unanimitate. Candidatura președintelui Iohannis a fost și este tratată cu foarte mare seriozitate. Dar despre Klaus Iohannis s-a vorbit de-a lungul timpului și nu numai că s-a vorbit. Este o informație pe care, din nou, n-am văzut-o reluată în spațiu public, deși este publică.

În 2020, domnul Tusk, care își încheiase mandatul de președinte al Consiliului European, în ianuarie a venit la București și a spus public că i-a propus președintelui Iohannis să preia poziția de președinte al Consiliului European în 2019, iar președintele Iohannis a declinat această ofertă, spunând că are o obligație și o datorie pentru poporul român și că va candida pentru al 2-lea mandat în țară. Deci, nu numai speculație, au existat inclusiv oferte concrete pe care președintele le-a declinat. Și știm asta din declarația unui oficial european, astăzi, prim-ministru al Poloniei”, a declarat Remus Pricopie la Puterea Știrilor.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: