Skip to content
Europa

Ce funcții a deținut Ursula von der Leyen înainte de a ajunge președinte al Comisiei Europene

BBC

Prima femeie la conducerea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (PPE), a fost ministru al Muncii și al Apărării în Germania. Este un aliat al cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 și până acum.

Aprecierea Angelei Merkel nu a scutit-o, însă, de critici. De altfel, într-un sondaj al cotidianului Bild, Ursula von der Leyen a fost considerată drept unul dintre cei mai puțin competenți miniștri din guvernul german.

Ursula Von der Leyen s-a născut și a crescut la Ixelles, Belgia, a studiat la Londra și vorbește fluent limbile germană, engleză și franceză. Este medic de formație și are 7 copii.

Și-a început cariera politică în 1990, când s-a înscris în Partidul Creștin Democrat din Germania, iar între 2001-2004 a ocupat mai multe funcții politice locale în regiunea Hanovra.

În martie 2003, devine ministru pentru Asistență Socială, Femei, Familie și Sănătate al landului Saxonia Inferioară din Germania, funcție pe care o ocupă până în noiembrie 2005. Din 2005 până în 2009, Ursula Von der Leyen se va ocupa de același portofoliu ministerial, dar de data aceasta la nivel federal.

În 2009 devine membru al Bundestagului (parlamentul federal unicameral al Republicii Federale Germania – n.r.) și ministru al Muncii și Asistenței Sociale. În decembrie 2013 este numită în funcția de ministru al Apărării, mandat la care renunță pentru șefia Comisiei Europene.

Din decembrie 2004 face parte din conducerea națională a Partidului Creștin Democrat din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *