Skip to content
Europa Politică

Ce funcții au obținut eurodeputații români în comisiile din Parlamentul European

Parlamentul European a votat, miercuri, asupra numărului de eurodeputați din cele 20 de comisii și două subcomisii, iar cele șapte familii politice au anunțat ulterior componența acestor organisme intraparlamentare.

Astfel, toți cei 32 de eurodeputați români sunt membri în cel puțin una dintre comisiile Parlamentului European, iar unii dintre ei au obținut și funcții de conducere în cadrul acestora.

Este cazul fostului președinte Traian Băsescu, actual europarlamentar PMP, care a devenit vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe. Aceasta este considerată a fi cea mai importantă comisie pentru că, împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate elaborează politica externă a UE.

O funcție de vicepreședinte a obținut și Eugen Tomac, la Comisiei de Energie a Delegației la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic. Este vorba despre comisia din care fac parte statele care au acorduri de asociere cu Uniunea Europeană sau state care vor să adere la UE.

Astfel, se poate spune că PMP stă bine la capitolul eficiență , în condițiile în care cei doi europarlamentari ai partidului au devenit și vicepreședinți ai unor comisii.

În ceea ce privește PNL, patru dintre cei zece europarlamentari liberali au obținut patru poziții executive în comisiile din PE. Astfel, Adina Vălean va fi preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, Cristian Buşoi va fi vicepreşedintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară, Daniel Buda va fi vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală iar Marian-Jean Marinescu va coordona Comisia pentru Transport şi Turism.

Cei mai mulți europarlamentari români, adică cinci, vor face parte din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne. Alți patru vor fi membri ai Comisiei pentru dezvoltare regională și câte trei în Comisia pentru bugete, în Comisia pentru control bugetar, în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, în Comisia pentru transport și turism, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare regională și Comisia pentru petiții, scrie b1.ro.

De asemenea, câte doi europarlamentari se vor afla în componența Comisiei pentru afaceri externe, din Subcomisia pentru securitate și apărare, din Comisia pentru comerț internațional, din Comisia pentru ocuparea forței de muncă, din Comisia pentru industrie, cercetare și energie și din Comisia pentru afaceri constituționale.

Totodată, un europarlamentar român va face parte din Comisia pentru afaceri economice și monetare.

Pe de altă parte, există cinci comisii în componența cărora nu se află niciun român. Este vorba despre Comisia pentru dezvoltare, Comisia pentru pescuit, Comisia pentru cultură și educație, Comisia pentru afaceri juridice și Comisiia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen.

Iată, mai jos, în ce comisii din Parlamentul European au intrat cei 32 de eurodeputați români:

Clotilde Armand – Renew Europe/USR – este membră în Comisia de Bugete (BUDG) și membru supleant în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN).

Traian Băsescu – Partidul Popular European PPE/PMP – este membru în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) și în Subcomisia pentru securitate și apărare (SEDE).

Vasile Blaga – PPE/PNL – membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Ioan-Rareș Bogdan – PPE/PNL – membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie și în Comisia pentru afaceri externe.

Vlad-Marius Botoș – Renew/USR – membru în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională.

Daniel Buda – PPE/PNL – membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională și în Comisia pentru afaceri juridice (JURI).

Cristian-Silviu Bușoi – PPE/PNL – membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare și în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional (INTA) și în Comisia pentru petiții (PETI).

Dacian Cioloș – Renew/PLUS – ca lider al grupului Renew Europe, participă la reuniunile Conferinței Președinților și este și membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Gheorghe Falcă – PPE/PNL – membru în Comisia pentru transport și turism și în Comisia pentru petiții și membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL).

Cristian Ghinea – Renew/USR – membru în Comisia pentru control bugetar și în Comisia pentru dezvoltare regională și membru supleant al Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO).

Mircea-Gheorghe Hava – PPE/PNL – este membru în Comisia pentru dezvoltare regională și membru supleant al Comisiei pentru bugete.

Marian-Jean Marinescu – PPE/PNL – este membru al Comisiei pentru transport și turism și membru supleant în Comisia pentru control bugetar și în Comisia pentru industrie, cercetare și energie.

Dan Ștefan-Motreanu – PPE/PNL – este membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor și nembru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație.

Siegfried Mureșan – PPE/PNL – este membru al Comisiei pentru bugete și membru supleant al Comisiei pentru afaceri economice și monetare.

Dragoș Pîslaru – Renew/PLUS – este membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și în Comisia pentru industrie, cercetare și energie.

Nicolae Ștefănuță – Renew/USR – este membru în Comisia pentru bugete și în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și membru supleant al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor.

Ramona Strugariu – Renew/PLUS – este membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și membru supleant în Comisia pentru control bugetar și în Comisia pentru petiții.

Eugen Tomac – PPE/PMP – este membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și al Subcomisiei pentru drepturile omului.

Dragoș Tudorache – Renew/PLUS – membru în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și membru supleant în Comisia pentru afaceri externe și în Subcomisia pentru securitate și apărare.

Adina-Ioana Vălean – PPE/PNL –  este membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie și membru supleant în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară.

Lorant-Gyorgy Vincze – PPE/UDMR – este membru în Comisia pentru afaceri constituționale și în Comisia pentru petiții și este membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Iuliu Winkler – PPE/UDMR – este membru al Comisiei pentru comerț internațional și membru supleant al Comisiei pentru cultură și educație (CULT).

În total, Grupul popularilor europeni (PPE) a obținut președinția a șapte comisii, Grupul Socialiștilor a obținut șefia a cinci comisii, iar Renew Europe va prezida trei comisii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *