Skip to content
Politică

Ce hram poartă avocatul Gabriel Biriș, aflat în cărți pentru funcția de secretar de stat

Avocatul Gabriel Biriș este unul dintre cei mai cunoscuţi consultaţi de fiscalitate din România.

După ce a lucrat în domeniu încă din 1995 (perioadă în care a fost angajatul unor importante companii de consultanţă care activează pe piaţa autohtonă), Biriş a decis să îşi deschidă propria casă de avocatură. În plus, juristul este unul dintre avocaţii cu o expunere publică mare, specializarea sa în taxe şi impozite ajutându-l din acest punct de vedere.

Gabriel Biriş şi-a creat o imagine de critic al politicii fiscale ale autorităţilor, chiar dacă a fost unul dintre cei care a propus introducerea cotei unice de impozitare şi a lucrat la programul de guvernare al defunctei Alianţe PD-PNL.

Deși a absolvit Facultatea de Electronică, Gabriel Biriș nu a profesat nicio zi în acest domeniu.

În consultanţă, Biriș a ajuns în timp ce încă era student la Facultatea de Electronică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.

“În 1988, când am terminat liceul, m-am dus la Electronică, care era la vremea respectivă cea mai bună facultate. Îmi plăcea foarte mult matematica şi fizica. Nu am profesat nici o zi după absolvire. În consultanţă am intrat cu şansă. Ca tânăr viitor absolvent al facultăţii de Electonică am fost angajat la Coopers&Lybrand pentru departamentul de taxe”, povestea Biriş, potrivit gandul.info.

În paralel, Gabriel Biriş a urmat cursurile Facultăţii de Drept, de la Universitatea Româno-Americană.

Biriş a schimbat locul de muncă la finele anului 1998, când a trecut la proaspătul înfiinţatul birou din România al Haarmann Hemmelrath, una dintre cele mai importante case de consultanţă din Germania.

“La început eram numai 3 oameni. Când am părăsit compania, la sfârşitul lui 2004, firma avea 45 de angajaţi. Am fost senior manager şi am părăsit firma din postura de partener”, declara Biriș.

După şapte ani petrecuţi la Haarmann Hemmelrath, Biriş se transferă la casa de avocatură Salans. Despre perioada petrecută la aceste ultima două companii, Biriş spune că a încercat să creeze o practică de consultanţă fiscală, deşi aceasta era inaccesibilă avocaţilor, din considerente de legislaţie.

La mijlocul anului 2006, împreună cu trei colegi avocaţi, Biriș s-a decis să mergă pe drumul propriu. Aşa apare casa de avocatură “Biriş&Goran”.

 “Am stabilit să avem un nume uşor de reţinut. În străinătate marile case de avocatură au o titulatură scurtă deşi pot avea chiar şi până la o mie de parteneri”, declara Biriş.

După opt luni de activitate, Biriş&Goran a asistat tranzacţii de un miliard de euro, printre care cele pentru achiziţionarea hotelului Novotel de către Immorent şi a City Mall de către APN/UKA.

Totodată, Biriş a încercat, spune el, să reformeze fiscalitatea din România. În primăvara lui 2004, împreună cu colegii săi de la Junior Chamber International, filiala românească a Consiliului de Politici Economice al organizaţiei internaţionale de tineri şi lideri antreprenori, a propus introducerea cotei unice de impozitare, avansând atunci un ecart de 14-18%. Alianţa D.A. a considerat produsul vandabil şi a făcut din cota unică de 16% principalul cal de bătaie pentru alegerile de la sfârşitul anului 2004.

“Înainte de alegeri m-am implicat la redactarea programului Alianţei. După alegeri am ajutat la rescrierea lui şi am încercat să îl ajut pe ministrul de Finanţe, Ionuţ Popescu”, declara Biriş.

În 2005, s-a îndepărtat, însă, de noii guvernanţi după ce a constatat că nu se vrea introducerea unei cote unice decât la impozitul pe salarii, de la 40 la 16%.

“Asta m-a făcut să devin un critic al politicii fiscale a Alianţei aşa cum am fost şi cu PSD. Nu s-a dorit lărgirea bazei de impozitare în sensul impozitarii speculaţiilor imobiliare, precum şi a eliminării impozitului pe dividente de 1% etc.

Eu am scris un articol unde am denumit-o «cota mioritică», pentru că nu e cotă unică. Nu a existat o strategie”, spunea Biriş, potrivit gandul.info.

De menționat este și faptul că avocatul s-a războit o lungă perioadă cu ANAF, la adresa căruia a lansat mai multe atacuri directe.

Vă prezentăm un fragment din mesajul Fiscului către Gabriel Biriș transmis la data de 15 iunie 2015, ca urmare a atacurilor avocatului:

image-2015-06-15-20234441-0-anaf

Sursă foto: Facebook

Nu în ultimul rând, consultantul fiscal Gabriel Biriș urmează să fie numit în funcția de secretar de stat la ministerul Finanțelor.

Citește și: Cioloş face schimbări la Ministerul Finanţelor. Ce avocat va fi numit secretar de stat

2 comentarii la “Ce hram poartă avocatul Gabriel Biriș, aflat în cărți pentru funcția de secretar de stat

  1. P.S.
    De fapt la ce sa ma astept de la unul care a vrut sa puna in fruntea Ministerului Justitiei pe una care nu absolvise dreptul ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *