Ce impact are moartea lui Raisi asupra Iranului și Orientului Mijlociu

robert manea

Anunțul privind moartea președintelui iranian, Ebrahim Raisi, împreună cu ministrul de Externe al Iranului și întreaga suită care îl însoțea pe Raisi, reprezintă un eveniment cu potențiale consecințe majore pentru zona Orientului Mijlociu. Asta pentru că Raisi era un adept al liniei dure a Iranului și chiar un potențial succesor al Ayatollahului Khamenei.

Viziunea de politică internă și externă a lui Raisi

Ebrahim Raisi a ocupat numeroase funcții importante în sistemul judiciar iranian înainte de a deveni președinte. A fost procuror general al Iranului între 2014 și 2016 și a deținut funcții înalte în sistemul judiciar timp de mai multe decenii. De asemenea, a fost adjunctul șefului sistemului judiciar al Iranului între 2004 și 2014.

Raisi a fost ales președinte al Iranului în iunie 2021, câștigând alegerile cu un procent semnificativ de voturi. Campania sa electorală s-a axat pe promisiuni de luptă împotriva corupției și pe îmbunătățirea economiei iraniene afectate de sancțiunile internaționale și de pandemia de COVID-19.

Ebrahim Raisi a fosto figură controversată, în special din cauza rolului său în ceea ce privește execuțiile în masă ale deținuților politici din 1988, când era membru al așa-numitului „Comitet al Morții”. Acest eveniment a fost intens criticat de organizațiile internaționale pentru drepturile omului, care îl acuză de crime împotriva umanității. Ca președinte, Raisi era văzut ca un susținător al politicii conservatoare și al regimului teocratic din Iran. Alegerea sa era considerată o consolidare a puterii clericale și a elementelor conservatoare din cadrul guvernului iranian. Mai mult, Raisi era văzut drept un potențial succesor al liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.

În ceea ce privește politica externă, Ebrahim Raisi a adoptat o linie dură față de Occident, dar a subliniat și importanța relațiilor mai strânse cu țările vecine și cu alte puteri internaționale precum China și Rusia. Raisi a fost unul dintre principalii sponsori ai agresiuni rusești în Ucraina, furnizând Moscovei drone și echipamente militare. Raisi a fost un puternic susținător al alianțelor regionale ale Iranului, așa numita „axă a rezistenței”, compusă din diverse grupuri militante precum Hamas și Hezbollah.

Impactul morții lui Raisi

Conform Constituției Iranului, dacă președintele moare, primul vicepreședinte devine președinte interimar până la organizarea unor noi alegeri. În acest caz, actualul prim-vicepreședinte, Mohammad Mokhber, preia temporar funcția.

Moartea lui Raisi ar putea genera o perioadă de incertitudine politică la Teheran. Tensiunile dintre diverse facțiuni politice și clericale ar putea să iasă la suprafață, mai ales între conservatori și reformiști. Este posibil ca Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, să joace un rol decisiv în desemnarea unui succesor, ceea ce ar putea consolida și mai mult controlul clerical asupra guvernului. Pe plan intern, Iranul s-a confruntat cu numeroase proteste în timpul mandatului deținut de Raisi, prin urmare, nu este exclus ca țara să se confrunte cu noi mișcări de stradă în perioada următoare, impulsionați de moartea președintelui.

Pe plan extern, moartea lui Raisi ar putea crea o oportunitate pentru reluarea negocierilor în dosarul nuclear iranian sau pentru schimbări în politica externă a Iranului. Un succesor cu o viziune mai moderată ar putea fi deschis la negocieri, în timp ce un conservator dur ar putea menține linia actuală. De asemenea, Iranul este un jucător cheie în Orientul Mijlociu, implicat în conflicte și alianțe complexe, inclusiv în Siria, Irak, Liban, Palestina și Yemen. Moartea lui Raisi ar putea afecta temporar capacitatea Iranului de a-și proiecta influența în regiune, deși structurile militare și politice existente vor continua să funcționeze. Totuși, aliații regionali ai Iranului, precum Siria și Hezbollah, ar putea resimți un impact pe termen scurt. Asta cu atât mai mult cu cât Hamas, un aliat al Iranului, se află în război cu Israelul. De asemenea, adversarii Iranului, în special Arabia Saudită, dar și Israelul, ar putea încerca să exploateze perioada de tranziție pentru a-și consolida propriile poziții.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: