Skip to content
Politică

Ce încearcă PSD să obțină cu moțiunea simplă și de ce e departe de un rezultat

Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu
" "

PSD a depus o moțiune simplă împotriva lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, dar USRPLUS ne-a oferit o dovadă de lipsă de democrație, interzicând votul la moțiunea simplă, deoarece mulți parlamentari ai majorității nu s-au prezentat. Dacă votul ar fi avut loc luni seara, așa cum solicita PSD, moțiunea simplă ar fi avut mari șanse să treacă. Cristina Prună, cea care a condus ședința, a decis să închidă toată discuția fără niciun vot. O moțiune simplă oricum nu produce efecte, reprezintă doar un vot simbolic. Chiar dacă ar fi trecut moțiunea, Vlad Voiculescu ar fi rămas ministru al Sănătății, dar PSD ar fi avut mai multe motive să-l atace.

În opoziție, PSD are nevoie să demonstreze că poate „lupta” cu cei care se află la putere și poate corecta anumite abateri de la reguli sau greșeli care pun în pericol viața cetățenilor. Astfel, aceste mici victorii de etapă, precum moțiunea simplă, sunt primii pași pentru a pregăti o campanie electorală construită cu atacuri la PNL-USRPLUS.

" "
" "

PSD va încerca și o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu pentru a măsura nivelul tensiunilor din coaliția de guvernare. Nu se așteaptă ca parlamentari PNL-USRPLUS-UDMR să voteze moțiunea de cenzură, dar cei nemulțumiți ar putea să nu se prezinte la moțiune, ceea ce ar fi suficient pentru partidul condus de Marcel Ciolacu. Dar cel mai probabil, nemulțumirile în coaliția de guvernare vor apărea după ce PNL și USRPLUS își vor stabili noua conducere, în următoarele luni, când se vor împărți funcțiile interne.

Partidul condus de Marcel Ciolacu se zbate în opoziție, dar nu obține foarte multe rezultate. Deși încearcă să profite de numeroasele greșeli pe care le face coaliția de guvernare, PSD este departe de a schimba numărul voturilor din Parlament. Construirea opoziției ar trebui să se facă doar cu gândul la alegerile din 2024, când au șansa să se bată pentru fotoliul de la Cotroceni. Sau PSD poate aștepta primele trădări din PNL-USRPLUS-UDMR, însă aici e vorba de o aritmetică parlamentară care nu depinde de Marcel Ciolacu sau colegii săi și nimeni nu știe dacă se va întâmpla vreodată acest lucru.

De câteva săptămâni, coaliția de guvernare a devenit ținta tuturor atacurilor, dar acest lucru este firesc atunci când se face bugetul, nu pot fi toți mulțumiți. PNL-USRPLUS-UDMR au în continuare viață lungă la guvernare și nu vor rupe înțelegerile prea curând. PNL și USRPLUS au mai multe în comun decât ne vine să credem, iar useriștii au devenit parte din sistem. Nimeni din USRPLUS nu mai spune astăzi că vrea să schimbe sistemul, așa cum promiteau în campania electorală, ci doar îl adoptă. Miniștrii USRPLUS sunt înconjurați de funcționari publici care de-a lungul anilor și-au dovedit ineficiența în instituțiile statului.

Dacă cele trei partide reușesc să evite discuțiile care ar putea să le pună probleme, precum alegerea primarilor în două tururi (proiect dorit doar de USRPLUS), vor avea tot viitorul înainte, chiar dacă vor face schimbări de miniștri sau premier. Atât Ludovic Orban, cât și Dacian Cioloș vor dori să intre la conducerea Guvernului, după (sau dacă) ce vor obține un nou mandat de președinte de partid.

PSD e departe de o victorie la moțiunea de cenzură sau moțiunea simplă deoarece coaliția de guvernare n-are niciun motiv să se destrame, momentan. PNL și USRPLUS au șansa de a guverna doar dacă vor fi împreună. PSD-ului nu-i rămâne decât să privească de pe margine și plătește astăzi pentru faptul că a ignorat valul de ură anti-PNL și anti-Iohannis din octombrie-decembrie 2020.

1 comentariu la “Ce încearcă PSD să obțină cu moțiunea simplă și de ce e departe de un rezultat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *