Skip to content
Economie Societate

Cât de reală este creşterea economică de 5%. O cifră care a întrecut toate estimările specialiștilor

Surpriză de Institutul Naţional de Statistică. Economia României a crescut cu 5% în primele trei luni din an. O cifră care a uimit analiştii din piaţă. De exemplu, specialiştii chestionați de Bloomberg estimau o creștere economică de 4,1% în primul trimestru din 2019, în timp ce un chestionar Reuters arăta estimări mai rezervate, de 3,9% pentru avansul din aceeași perioadă.

5% e mult peste estimări- în sondajul Bloomberg făcut printre economiştii de bănci a ieşit o medie de 4,1%. BCR a avut cea mai optimistă prognoză- un 4,4%. Majoritatea erau în zona lui 4%, relatează digi24.

În zona de formare a PIB sunt dezamăgiri, dar şi unele surprize. Industria a mers prost, probabil că va da cu minus în creşterea economică. Ceva speranţe vin de la construcţii, care la trei luni au avut o creştere de aproape 6%. E o performantă pentru acest sector. Cel puţin creşterea din martie a fost cea mai bună evoluţie lunară din septembrie 2008 încoace. E un avans generat în principal de sectorul rezidenţial de locuinţe.

Cu lucrările de infrastructură ale statului…mai subţire. Creşte sectorul, dar mai departe va presupune chestiuni delicate. Dezvoltarea imobiliară se face preponderent pe creditare, deci va genera îndatorare mai încolo. Chiar azi erau câteva date interesante despre mişcările din economia americană. Şeful unui fond de investiţii reclama că în ultimii cinci ani avansul produsul intern brut al Statelor Unite a fost rezultatul exclusiv al îndatorării. PIB-ul nominal a crescut cu 4,3% iar datoria cu 4,7%, pe toate componentele sale – publică, corporativă şi domestică.

În zona de utilizare a PIB, comerţul este imaginea în oglindă a consumului populaţiei

Sugestia este că a avut o creştere mare a consumului total, poate mai mare decât media asta de 5% pe economie. Pe lângă acest consum privat, şi cel al administraţiei publice este în mare expansiune dacă avem în vedere evoluţia achiziţiilor din buget.

Avansul de 5% este aproape de ţinta anuală a guvernului de 5,5%, dar ca performanţă va fi cel mai bun rezultat trimestrial din acest an. Evident dacă nu va exista şi vreo revizuire. În trimestrele următoare, inclusiv din efectul de bază, se aşteaptă evoluţii mai slabe.

Această creştere de 5%, folosită de guvernanţi ca o armă de atac, este de fapt o creştere pe datorie, avertizează specialiştii

Este suficient să ne uităm peste deficitele de tot felul, de la deficitul bugetar până la diferenţa dintre importuri şi exporturi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *