Skip to content
Opinii & Analize

Ce înseamnă politica atunci când Guvernul, Bunicul și Bunica dorm

Nu cu mult timp în urmă, am citit, undeva pe Internet, un eseu despre ce înseamnă politica. Despre capitalism, guvern, sindicate, clasa muncitoare, popor și viitor. Era o discuție între tată și fiu și pornea cam așa, parafrazând un pic:

,,Ascultă puștiule! Câștig bani, așa că sunt un CAPITALIST. Mama ta are grijă de bani, așa că ea e GUVERNUL. Bunicul tău și Bunica ta se asigură că totul este în regulă, așa că ei sunt SRI și STATUL DE DREPT, sindicalizate. Menajera este CLASA MUNCITOARE, și noi toți lucrăm pentru TINE, care reprezinți POPORUL, astfel încât să te simți bine și să nu îți lipsească nimic. Iar fratele tău mai mic, bebeluș, este VIITORUL’’.

Eseul continua: ,,Puștiul ia aminte la ceea ce îi spune tatăl său și se duce la culcare. La miezul nopții se trezește pentru că fratele mai mic plângea după ce umpluse pampersul. Puștiul merge să își trezească mama, dar nu reușește, pentru că dormea adânc. Merge să îi spună menajerei, dar observă că tatăl lui se juca cu ea în pat, în timp ce bunicul îi privea, cățărat pe bunică, astfel încât să vadă mai bine printr-un ochi de geam. Nimeni nu l-a observat pe puști, așa că s-a dus din nou la culcare’’.

A doua zi, tatăl continuă cu puștiul educarea sa: despre politică. ,,Poți să îmi spui cu cuvintele tale ce înseamnă politica? Amintindu-și ce a văzut noaptea trecută, puștiul vorbește: Politica este atunci când CAPITALISMUL profită de CLASA MUNCITOARE iar SRI și STATUL DE DREPT contemplează, sindicalizat, la asta. GUVERNUL doarme, nimeni nu e atent la POPOR și din cauza asta VIITORUL este într-un mare rahat’’.

Pornesc această analiză, invers. De la VIITOR. Macroeconomic, asta înseamnă datoria publică, cu alte cuvinte ce consumăm acum fără să avem pentru că amânăm la plată în contul generațiilor viitoare.

Nu mai este niciun secret că majorarea salariilor din sectorul bugetar nu a avut ca sursă creșterea economică, ci două filoane: pe de-o parte – majorarea datoriei publice, pe de altă parte, inflația. Numai din suma deficitelor bugetar 2015-2018 avem un plus de datorie publica de peste 81 de miliarde de lei, la care se adaugă dobânzi plătite de peste 44 de miliarde de lei. În total, în jur de 27 de miliarde de Euro datorie publică nouă în perioadă de creștere economică (2015-2018). Dacă ne uităm pe cele mai recente cifre bugetare (la 9 luni), o să observăm că, factura de salarii este mai mare cu 12,8 miliarde de lei față de anul trecut iar deficitul bugetar s-a majorat cu 10 miliarde de lei.

Adică 80% din majorarea salariilor s-a finanțat din creșterea datoriei publice și doar 20% din creșterea economică. Simplu spus, la 5 lei băgați în economie prin salarii majorate, statul a scos unul singur. Iar acela a fost erodat de inflație.

Atrăgeam atenția încă din martie 2017 că, printr-o astfel de politică, administrația ne conduce la situația fără precedent în care, pentru prima oară în ultima sută de ani, generația care vine riscă să o ducă mai rău decât generația prezentă (simplu spus, bunicul care a prins războiul a dus-o rău, tata a dus-o mai bine decât bunicul, eu o duc mai bine decât tata, dar copii mei, care sunt VIITORUL riscă să o ducă mai rău decât mine).

Despre POPOR și despre GUVERN. În mod evident, nimeni nu este atent la POPOR. În primul rând, Guvernul. Politicile economice actuale, în loc să îngroașe clasa de mijloc, o subțiază.

Simplu spus, cei cu venituri mari obțin venituri și mai mari (prin reducerea impozitării de la 16% la 10%), iar cei cu venituri mici se află în postura ca orice majorare să le fie anulată de inflație. Clasa de mijloc decontează prin datoria publică (datorie amanita).

Și aici continui cu BNR. Pentru că BNR a acționat prea târziu și prea puțin în ceea ce privește politica monetară, fiind coleg de pat cu Guvernul în somnul din care s-a dorit nederanjat de POPOR, a facilitat pe de-o parte supra-îndatorarea populației la dobânzi mici urmând ca facturile să fie plătite pe termen lung, la dobânzi mari și în al doilea rând, a lăsat în mod ticălos inflația să se reaprindă, pentru că, e cunoscut, inflația este cel mai ticălos impozit pus pe venituri ajutând colegul de pat (Guvernul) să încaseze venituri nominale mai mari, dar confiscând din puterea de cumpărare a poporului (persoane fizice și companii).

Despre SRI și STATUL DE DREPT. În mod evident, prin protocoalele ticăloase, SRI s-a cățărat pe STATUL DE DREPT, mai degrabă cu efectul  protejării grupuri infracționale decât devoalându-le, prin reținerea de a merge pe firul banilor și aptetența pentru interceptări care cad în justiție. Altfel spus, pe șoptit în ureche.

Cum este posibil ca încă în 2018 să se documenteze infracțiuni de corupție din 2008, sau chiar din 2005 – și mă refer la șpăgile de care este acuzat domnul Tăriceanu via Austria sau cel mai mare contract din bani publici, de un miliard de Euro (mita de 20 de milioane de la CFR din contractul de un miliard de Euro), pentru șpăgi luate începând cu anul 2005?

Iată că este posibil iar acest lucru nu poate fi explicat decât prin faptul că SRI, cocoțat pe justiție, a contribuit fie la clasarea unor cauze pentru infracțiuni în sarcina persoanelor care ar fi condus la ,,vârful piramidei’’, fie la întârzierea până la prescriere a faptelor, în același scop. Câte privatizări furate soldate cu condamnări au fost dovedite de statul de drept, cu sprijinul SRI? Dați-mi măcar două.

Despre CLASA MUNCITOARE. O parte enormă a emigrat din România stat în care a vegheat SRI cățărat pe statul de drept ca nu cumva să fie privatizări furate, ca nu cumva miniștrii (cu avizul SRI) să ia spăgi, ca nu cumva banul public, în loc să se transforme în stradă, școală și spital să ia calea yacht-urilor, Ferrari-urilor, proprietăților imobiliare din Miami, Florida.  

4 milioane de români apți de muncă, dezrădăcinați, au reprezentat efectul ,,supravegherii’’ Bunicului și Bunicăi. Taxele lor nu mai asigură stradă, școală și spital pentru clasa muncitoare și pentru adevărații bunici și bunice, care nu beneficiază pe pensii speciale, spre deosebire de Bunicul și Bunica, și nici nu ies la 40-55 de ani la pensie. La precedenta criză din 2008, datoria publică era undeva la 15 miliarde de Euro. Acum a ajuns la peste 65 de miliarde de Euro. 50 de miliarde de Euro in 10 ani din care România nu a făcut NIMIC: nici stradă, nici școală, nici spital.

Concluziv, în situația particulară a României de compromitare a viitorului, nu capitalismul trebuie blamat pentru batjocura viitorului României ci kapitalismul neaoș, românesc: kapitalismul de cumetrie, kapitalismul de privilegii și mai ales, kapitalismul de ordonanță.13

Nu există vreo privatizare care să nu fi fost mânărită prin Ordonanță (spre exemplu Petromidia sau BCR unde vânzarea s-a făcut fără reevaluare de active – acolo unde șef al Comisiei de Privatizare era Sebastian Vlădescu, cel cercetat pentru șpaga în dosarul CFR împreună cu oameni care au avut de spus lucruri și în privința BCR).

Nu există vreo privatizare furată care să nu se fi făcut la supravegherea Bunicului și Bunicăi, care, sindicalizat, a stat de șase. ,,Câștigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul că DNA a aplicat legea în mod egal, nu a avut și nu are rețineri în a atinge vârful priamidei rețelelor de corupție’’ spunea în prima jumătate a acestui an unul dintre reprezentanții Bunicului sau Bunicii, nu mi-e foarte clar încă. Am cerut și atunci și am cerut degeaba, un nume și un prenume al acestui ,,vârf al piramidei rețelei de corupție’’, vârf care nu este o persoană fizică dar care stă la orginiea stării în care a ajuns VIITORUL. Oare există o corelație între Bunicul și Bunica și #deepshit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *