Ce înseamnă portofoliul primit de România în viitoarea CE. Roxana Mînzatu va acoperi competențe, locuri de muncă

Sursa foto: Facebook/ Roxana Mînzatu

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți, la Strasbourg, noua componență a executivului UE, din care Roxana Mînzatu face parte, fiind desemnată comisar din partea României, cu portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire. Aceasta va fi și vicepreședintă a CE cu atribuții executive.

Portofoliul comisarului european desemnat de România, cu rolul de vicepreședinte executiv, are în vedere ceea ce Comisia numește „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.

„Toți comisarii trebuie să lucreze împreună, iar, în acest spirit, fiecare vicepreședinte va avea un portofoliu pe care se va concentra și la care va lucra împreună cu alți comisari”, a spus Ursula von der Leyen.

„Acest portofoliu este unul dintre principalii factori ai politicii noastre de competitivitate și este central pentru implementarea recomandărilor raportului Draghi. Combină o greutate politică semnificativă, fonduri substanțiale ale UE, potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei.

Poziția este un contributor important la Semestrul European, acoperind ocuparea forței de muncă, aspecte sociale și educaționale ale coordonării politicilor economice. Acest lucru va influența reformele care vor ghida generațiile viitoare de programe de coeziune și investiții”, arată Comisia Europeană.

Există două părți principale– separate, dar complementare – care includ ambele responsabilitate politică şi financiară semnificativă.

Prima responsabilitate este dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor. Aceasta este prima dată când Comisia va avea un portofoliu dedicat pentru competențe, care se concentrează pe educație cu accent pe piața muncii. Aceasta reflectă rolul competențelor atât pentru o tranziție justă, cât și pentru competitivitatea industriilor.

Activitatea privind competențele se va concentra pe investiții, păstrarea competențelor, perfecționarea și recalificarea și dezvoltarea Spațiului European al Educației și o inițiativă privind portabilitatea competențelor. Deși înainte ca aceste politici să fie deconectate, semnificația lor înseamnă că acestea trebuie dezvoltate de către un Membru al Colegiului, bazându-se pe diferite elemente – de la recunoașterea calificărilor până la educația și formarea profesională.

A doua parte de bază este responsabilitatea pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale. Acesta este portofoliul care conduce la consolidarea economiei noastre sociale de piață. Portofoliul va supraveghea mai multe inițiative emblematice, inclusiv managementul algoritmic, dreptul la deconectare, foaia de parcurs pentru locuri de muncă de calitate sau strategia de combatere a sărăciei. Va analiza impactul digitalizării pe piața muncii. Portofoliul este de asemenea în fruntea dialogului social, lucrând cu reprezentanții sindicatelor și angajatorilor europeni, și continuarea cu un nou Pact European pentru Dialog Social.

În plus, portofoliul urmărește abordarea factorilor structurali și a impactului shimbărilor demografice. În acest sens, portofoliul va fi responsabil pentru implementarea Demography Toolbox și creşterea participării pe piaţa muncii.

În cele din urmă, portofoliul conduce programul Erasmus+, unul dintre cele mai de succes și vizibile din programe din Europa, pe care trebuie să le consolidăm în continuare, astfel încât mai mulți oameni de toate vârstele și medii diferite să poată beneficia de un plasament în altă țară europeană.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: