Ce instituții au fost nepăsătoare la torturile din azilul din Mureș

azil
Sursa foto: freepick

Un nou scandal zguduie România, după ce s-a descoperit un alt azil în care persoanele cu dizabilități și bătrânii erau torturați. Cazul a ieșit la lumină după o dezvăluire a unui ONG, în condițiile în care autoritățile statului au făcut de mai multe ori verificări și au continuat să acorde autorizația de funcționare.

Azilul Căsuța Lu’ Min este controlată de Cosmin Păpuc, membru fondator al Asociației Re-Min. În acest azil au fost găsiți mai muți bolnavi cu dizabilități grave, inclusiv copii, ținuți ascunși în subsol, pe saltele murdare de urină, fecale și sânge.

Cosmin Păpuc este funcționar public cu statut special la Penitenciarul Târgu Mureș și are o avere de milioane de lei. Din declarația de avere din 2022, prezentată de punctul.ro, reiese că Păpuc a primit 2,4 milioane de lei doar din închirierea a două imobile în Târgu Mureș.

Azilul Căsuța Lu Min a primit autorizație provizorie de funcționare în luna mai 2023, până în 2024, de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, instituție în subordinea Ministerului Muncii. Autoritatea oferea autorizația pentru o capacitate de 40 de beneficiari, deși o altă instituție care făcuse controale precizase în procesul verbal de control că centrul ar fi avut loc doar pentru 9 beneficiari, în condițiile în care în azil erau deja 28 de persoane.

Sursa foto: punctul.ro
Sursa foto: punctul.ro

În luna iulie 2023, după descoperirea azilelor din Ilfov, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a efectuat mai multe controale, printre care și la Căsuța Lu Min. Surprinzător e că Agenția nu a descoperit tortura la care erau supuse persoanele cu dizabilități. Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială doar a înștiințat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități să retragă autorizația provizorie a azilului din Mureș. Nici Agenția, nici Autoritatea nu au făcut controale suplimentare, iar azilul a continuat să funcționeze.

Cine sunt șefii instituțiilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a fost condusă de Mihai Tomescu, cel care a și semnat autorizația pentru azilul din Mureș. Tomescu a fost demis în urmă cu câteva săptămâni, după ce a izbucnit scandalul din Ilfov.

Mihai Tomescu a condus pentru prima dată Autoritatea în 2016, când a fost numit în funcția de președinte chiar de guvernul lui Dacian Cioloș. În 2019 a fost demis după ce Ludovic Orban a devenit premier. A revenit la conducerea Autorității în 2022.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, cea care a controlat azilul din Mureș dar s-a făcut că nu vede bolnavii torturați, este condusă de Gabriela Opriș, care surprinzător a rămas în funcție după scandalul din Ilfov. Gabriela Opriș este directorul general al Agenției și are responsabilitatea de a controla toate centrele, însă nici în Ilfov, nici în Mureș nu a alertat autoritățile și nu a descoperit pacienții torturați.

Gabriela Opriș/ Sursa foto: portalsm.ro
Gabriela Opriș/ Sursa foto: portalsm.ro

Gabriela Opriș pare a fi funcționarul promovat doar în urma unor jocuri politice, deoarece absolut nimic nu o recomandă pentru o astfel de funcție. Opriș este o asistență medicală la Spitalul Județean Satu Mare și s-a licențiat la 43 de ani, la „Academia Comercială” din Satu Mare, potrivit CV-ului. Până în 2006 a lucrat în spital și la o mică firmă din Satu Mare, în „comerț și prestări servicii”. După ce a obținut licența a devenit „administrator societate comercială – Economist COR”. Renunță la cariera de asistent medical și își începe cariera de economist, fără mare succes pentru că în 2013 rămâne fără loc de muncă. În 2015 este numită manager general interimar la Serviciul de Ambulanță Județean Satu Mare. În 2018 este promovată în funcția de director cabinet Secretar de Stat la Ministerul Muncii, pe vremea când ministru era Olguța Vasilescu. La 1 ianuarie 2019, când Ministerul Muncii era condus de Marius Budăi, dă marea lovitură și devine director general adjunct la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: