Skip to content
Politică

Ce înțelegere secretă ar fi făcut fostul ministru Cristian David cu o serie de inculpați din dosarul Microsoft

Noi dezvăluiri incredibile apar în cazul fostului ministru Cristian David.

În acest context, fostul ministru ar fi avut o înţelegere secretă cu afaceriştii cercetaţi în dosarul „Microsoft”, care ar fi beneficiat de pe urma proiectului de implementare a unui sistem de salvare care nu funcţionează şi pentru care România a primit de la Banca Mondială 7,5 milioane de euro, potrivit dezvăluirilor făcute de jurnaliștii evz.ro. Printre cei implicaţi ar fi fostul director Microsoft Călin Tatomir, Dan Roman și Bogdan Cocora.

În 2008, printr-un ordin al fostului ministru de Interne, Cristian David, arestat în prezent pentru că ar fi luat mită chiar în sediul ministerului pe care îl conducea, au fost secretizate detaliile legate de implementarea sistemului informațional pentru situații de urgență.

Potrivit jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei, printre beneficiarii banilor se numără Călin Tatomir, fost director Microsoft, Dan Roman și Bogdan Cocora, reprezentanții S&T Romania. Cei trei oameni de afaceri sunt cercetați de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru trafic de influență și dare de mită.

Astfel, firma reprezentată de Dan Roman și Bogdan Cocora este cea care trebuia să implementeze, încă de acum 7 ani, Sistemul de Management Informațional pentru Situații de Urgență, care ar fi trebuit să ajute autorităţile în caz de calamități sau accidente aviatice, precum cel din Apuseni, şi care putea salva viața studentei Aura Ion și a pilotului Adrian Iovan. Pentru implementarea proiectului Banca Mondială a alocat nu mai puţin de 7,5 milioane de euro executivului de la Bucureşti, iar principalul beneficiar este Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

În același timp, după tragedia din Apuseni, oficialii IGSU au declarat că valoarea proiectului este de 6,5 milioane de euro, cu un milion de euro mai puțin decât suma anunţată de S&T Romania, dar datele legate de contract sunt „strict confidențiale”.

Consorțiul format din firmele asociate: AAM Management Information Consulting Ltd., Intech AS și Societatea Comercială „Cabinetul Călin Tatomir” – SRL a fost desemnat să acorde asistență tehnică proiectului. Tatomir a devenit apoi directorul Microsoft România. Potrivit referatului DNA de anul trecut, un martor preciza despre el că, în 2008, a declarat în piață că a acceptat această funcție doar pentru a se ocupa împreună cu Claudiu Florică, pion principal în dosarul Microsoft, de reînnoirea contractului de licențiere cu Executivul României. După semnarea acestui contract, Tatomir a părăsit Microsoft, în 2010, potrivit evz.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *