Ce interese are Putin în conflictul din Orientul Mijlociu: rolul Rusiei între Israel și Iran

Vladimir Putin, sursa foto: Facebook ANSA

Rusia și Iran au relații foarte strânse, dar Moscova nu a întors niciodată spatele Israelului, chiar dacă guvernul israelian a înarmat și ajutat Ucraina. Orientul Mijlociu este o zonă strategică pentru Rusia, mai ales din 2015 de când rușii au intervenit în Siria pentru a-l ajuta pe Bashar al-Assad.

De ce Rusia e interesată de Orientul Mijlociu

În primul rând, datorită poziționării geografice. Rusia se întinde pe două continente și este granița dintre Europa și Orient. Nu ar putea să ignore aceste probleme, atât timp cât au loc la granițele sale.

În al doilea rând, după izbucnirea conflictului Ucraina-Rusia, statele din Orientul Mijlociu ori au fost de partea Rusiei, ori au refuzat să susțină Ucraina așa cum a făcut blocul occidental UE-SUA. Astfel, Rusia își poate construi noi relații în Orient, cu guverne care mai mult sau mai puțin refuză hegemonia SUA.

În al treilea rând, Rusia are un rol militar important în Orientul Mijlociu, ceea ce le convine tuturor pentru că se evită hegemonia SUA în regiune, așa cum era în urmă cu 20 de ani. Cu o China care încă nu e capabilă să aibă un rol politic-militar, Rusia rămâne un partener pentru multe state din Orientul Mijlociu, mai ales pentru a garanta o securitate fragilă.

Israel și Iran, două țări importante pentru Rusia

Rusia și Israel au relații fundamentale, care nu pot fi negate de realitatea din zilele noastre. URSS a fost principalul susținător pentru crearea statului Israel, iar Stalin spera că noul stat creat va fi un satelit al Uniunii Sovietice. Apoi în timpul celui de-al doilea război mondial, URSS și-a deschis porțile pentru evreii din Europa, iar mulți dintre ei au rămas în Rusia. Vladimir Putin nu are niciun motiv să renunțe la relațiile cu Israel, iar Israel are nevoie de Rusia.

În ultimii ani, Rusia a construit relații de prietenie cu Iran, care ulterior au devenit colaborări economice și militare. La început, acest lucru era un avantaj pentru Israel pentru că Rusia putea media între cele două state din Orientul Mijlociu. Însă tensiunile din prezent pun Rusia într-o situație dificilă, chiar fiind constrânsă să aleagă una dintre tabere, deși nu poate renunța la niciuna.

Putin nu vrea o escaladare în Orientul Mijlociu

Vladimir Putin a condamnat atacul Hamas împotriva Israel, de anul trecut, spunând că israelienii au suferit un „atac de o brutalitate fără precedent”. Imediat și-a asumat rolul de mediator între Israel și Palestina.

„Obiectivul negocierilor ar trebui să fie stabilirea formulei pentru cele două state (…) (n.r. Israel) Evident că are dreptul să se apere și să garanteze existența sa în pace”, a declarat Putin.

Imediat după acel atac, o delegație Hamas a mers la Moscova pentru a discuta cu liderul Rusiei. Putin nu a acceptat această întâlnire pentru că ar trăda Israel, ci pentru că Hamas reprezintă opoziția la Occident. Rusia are nevoie de Hamas pentru a reduce influența Occidentului în Orientul Mijlociu.

În urmă cu câteva luni, când tensiunile dintre Israel și Iran erau la cote alarmante, Rusia a arătat că rămâne obiectivă și va continua dialogul cu ambele state. Putin, prin diferiții reprezentanți ai Moscovei, a cerut ca situația să nu escaladeze și să nu se ajungă la un adevărat război.

„Avem un dialog (n.r. cu Israel și Iran) care subliniază necesitatea unei reduceri a escaladării cât mai curând posibil. Invităm toate țările din regiune să dea dovadă de moderație”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Rusia nu-și dorește un război în Orientul Mijlociu pentru că este fericită cu rolul pe care îl are în prezent: acela de a media între diferitele statele și de a fi un garant al securității în regiune. Prezența Rusiei în Orientul Mijlociu este importantă atât pentru Israel și Iran, dar și pentru Siria, Liban, Arabia Saudită sau chiar Turcia. Spre exemplu în Siria, rușii au evitat de multe ori o confruntare directă între militarii israelieni și cei iranieni.

Iranul a asigurat deja Moscova că nu vrea sub nicio formă să extindă conflictul, dar este nevoit să dea un răspuns Israelului.

Omul lui Putin, în Iran

Vladimir Putin l-a trimis pe Serghei Shoigu în Iran. Shoigun este fostul ministru al apărării, iar în prezent are funcția de Secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. Funcția lui Shoigu este mai mult una onorifică, deoarece nu are puteri în sistemul militar rus. Astfel, vizita acestuia la Teheran arată că Putin a vrut să transmită Iranului un mesaj. Shoigu s-a întâlnit cu președintele Iranului și a primit garanții că războiul nu se va extinde în regiune.

„Iranul nu vrea să extindă războiul și criza în regiune, dar regimul sionist va primi cu siguranță un răspuns pentru crimele sale”, a declarat Massoud Pezeshkian, președintele iranian, într-un dialog cu Shoigu.

De asemenea, liderul iranian a mai arătat că relațiile cu Moscova sunt fundamentale pentru Iran. Prin urmare, Iranul nu are de gând să strice planurile lui Putin sau să depășească limitele stabilite împreună cu Rusia.

Potrivit unor informații New York Times, Rusia ar fi început deja să livreze sisteme de apărare aeriană și radare pentru Iran. Aceste echipamente militare ar trebui să ajute Iranul să se apere mai bine de alte atacuri din partea Israelului și nu au un rol ofensiv. Rusia nu va oferi arme pentru a ataca Israel, mai ales că Iranul nici nu are nevoie. Nu trebuie uitat că Iranul a trimis drone și rachete în Rusia pentru a ataca Ucraina. Prin urmare, iranienii au suficiente arme momentan. Slăbiciunea Iranului a fost defensiva aeriană. Iranul avea deja sistemele de apărare aeriană S-300, dar ar putea să primească noul sistem S-400 care este mai performant și s-a dovedit eficient în Ucraina.

Prezența lui Shoigu în Iran, după atacul Israelului, arată că Vladimir Putin încearcă să limiteze acest conflict. Israel și SUA se așteaptă la un atac din partea Hezzbolah și Iran, iar Rusia pune presiune ca atacul să fie cât mai redus. Ceea ce poate face Rusia pentru Iran în acest moment e să-l ajute să-și consolideze apărarea aeriană. Dacă Rusia eșuează în această misiune, atunci își pierde rolul de garant al securității în Orientul Mijlociu. De cealaltă parte, întrebare se pune dacă SUA vor reuși să controleze Israelul, după ce în urmă cu câteva zile politicienii americani l-au aplaudat pe Netanyahu.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: