Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ce interese au Putin și Lukașenko în declanșarea crizei migranților de la granița UE. Cristian Pîrvulescu: Războiul deja a început

Inquam Photos / Ilona Andrei

Invitat la Puterea Știrilor, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu a vorbit despre criza migranților de la granița Poloniei cu Belarusul, susținând că „suntem în fața unui război hibrid care a început de mult”. Acesta a explicat că situația a fost declanșată de „încercarea disperată a lui Putin de a provoca un conflict care să îi asigure avantajul pe care crede că l-a câștigat între timp”.

„În cazul conflictelor de la granițele Poloniei și Lituaniei cu Belarusul suntem în fața unui război hibrid. Războiul a început de mult, de când domnul Putin a devenit președinte al Rusiei. O operațiune asemănătoare a fost operațiunea ruso-turcă din 2015, când valul de refugiați sirieni produs de bombardamentele ruse era la porțile Europei și punea Europa sub o grea încercare. Acum se încearcă același lucru, pe partea cu Polonia, pentru că Polonia este lipsită de experiență, există enorm de mult naționalism și există riscuri de a se ajunge la o confruntare.

O confruntare Polonia-Belarus este o confruntare Uniunea Europeană-NATO cu Rusia și cred că Rusia, din disperare, pentru că timpul nu trece în favoarea ei, este interesată să provoace un conflict acum. SUA și NATO iau în considerare un asemenea lucru, deci situația este foarte gravă și totul pe seama unor oameni în nevoie, care sunt transportați în Belarus, sunt manipulați și trimiși la granița poloneză.

Nu trebuie să uităm, oamenii aceia sunt nevinovați, sunt pur si simplu manipulați și mulți dintre ei aduși într-o situație groaznică. Sigur, noi spunem că transportul a fost organizat de Qatar, Turcia, Rusia ș.a.m.d. Să știți că oamenii aceștia au plătit biletele de avion, au plătit călăuzele, au plătit pe toată lumea. Se ajunge la 10.000-15.000 de euro pentru fiecare persoană deplasată ca să ajungă acolo și să se lovească de armata poloneză. Situația este gravă și pentru ei”, spune politologul.

Pe de altă parte, Pîrvulescu a explicat că președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, „nu are alternativă și își dorește un conflict pentru că, în felul acesta, ar putea înăspri și mai mult reacția împotriva opoziției democratice din țara sa”.

„Suntem într-o situație de criză. Europa a hotărât o serie de sancțiuni, dar nu cred că aceste sancțiuni vor rezolva problema, pentru că problema este încercarea disperată a lui Putin de a provoca un un conflict care să îi asigure avantajul pe care crede că l-a câștigat între timp. SUA nu îl iau în serios pe Putin. SUA se uită la China care are în spatele puterii actuale o dezvoltare economică extraordinară.

Cu toate bogățiile pe care le are Rusia, din cauza corupției extraordinare de acolo, nivelul de trai este sub nivelul de trai din România.

România a cunoscut progrese evidente în cei 14 ani de când am aderat la Uniunea Europeană. Rusia, între timp, a cunoscut o situație economică gravă și doar o minoritate s-a îmbogățit, apropiații lui Putin, iar o majoritate acceptă să trăiască în această situație pentru că e manipulată. E o manipulare fățișă. Acolo orice organizație neguvernamentală care nu vorbește pe limba lui Putin este declarată agent străin și văd că și în România se fac presiuni de genul acesta.

Doamna Șoșoacă cere nici mai mult, nici mai puțin, ca cei care sunt critici la adresa Guvernului sau la adresa unor politicieni români să fie declarați antiromâni și închiși. România devine un teren perfect pentru Putin. Și nu numai, avem și mesajele legate de familia tradițională, de Uniunea Europeană pe care le transmit, că Uniunea Europeană este o problemă și că este nevoie de altă Uniune Europeană. Pentru cei care nu știu, Hitler nu propunea o Germanie puternică, ci o Europă bazată pe națiuni.

Ceea ce propune Viktor Orban, la asta se gândește și Putin. Eu îl văd pe Putin un continuator a lui Hitler”, conchide Cristian Pîrvulescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *