Skip to content
Coronavirus

Ce l-a omorât pe Bogdan Stanoevici, coronavirusul sau bacteria din spital? Explicațiile unui medic infecționist

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Într-un interviu pentru PS News, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, susține că decesul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 este cauzat, în majoritatea cazurilor, de forma gravă a bolii Covid-19, eventualele infecții intraspitalicești contactate ulterior fiind un factor agravant. Comentariul medicului vine după ce în spațiul public a apărut teoria – neconfirmată oficial – potrivit căreia moartea fostului ministru Bogdan Stanoevici, infectat cu coronvirus, nu a fost cauzată de Covid-19, ci de o infecție bacteriană contactată în spital.

”Lucrurile trebuie discutate pe fapte și pe dovezi. În primul rând, trebuie să lămurim lucrurile în felul următor: niciun pacient nu poate să ajungă în zona contaminată, fie să aibă în prealabil un test pozitiv, vorbind de un test Real-Time RT-PCR, putem să discutăm mai nou și de un test antigenic rapid, deci e clar că niciun pacient fără test pozitiv nu intră în zona roșie.

Lucrurile trebuie să ne fie clare, pentru că în felul acesta știm că avem un diagnostic de infecție cu SARS-CoV-2. De aici plecând, sigur că dacă vorbim de o formă severă care presupune complicații, acestea pot duce la o evoluție nefavorabilă la un moment dat, iar discuția punctuală legată de infecțiile nosocomiale nu se poartă doar în România, ci peste tot pe mapamond. Este o problemă reală. Nu spune nimeni că nu există riscul în momentul în care avem un pacient critic să apară și alte infecții nosocomiale”, a spus medicul.

De asemenea, acesta a amintit că „nu infecțiile nosocomiale sunt cele care dau forma severă de Covid”.

„Lucrurile se întâmplă exact invers. Pentru o persoană care ajunge să aibă o formă severă de Covid-19, să fie în Terapie Intensivă, există riscul ca, la un moment dat, anumite microorganisme să complice lucrurile. 

Pot fi infecții nosocomiale și la un organism care este cu o imunitate deficitară și să ridice probleme, nu spune nimeni că nu există acest lucru, dar lucrurile trebuie să ne fie clare, vorbim de infecția SARS-CoV-2 cu un diagnostic cert, de o formă severă care e probată prin lucruri absolut clare, clinice și paraclinice și aici mă refer la analizele de laborator, la computer tomograf, radiografie pulmonară, deci lucrurile sunt absolut clare și există dovezi palpabile.

În momentul în care vorbim de diagnosticul de deces, sigur că dacă a fost probată o anumită infecție în plus o numim nosocomială, ea va fi raportată, dar aici numai anatomia patologică va fi cea care va spune concret care va fi cauza finală.

În concluzie, forma critică vine de la Sars-Cov-2 în astfel de situații, ceea ce se adaugă este într-adevăr pe o imunitate deficitară, orice microorganism care vine în plus reprezintă o complicație serioasă”, a conchis Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *