CE: Liber la împușcarea defensivă a lupilor. Situația din România

Foto: Ferus

Vânătoare lupilor ar putea fi permisă. Comisia Europeană a propus schimbarea statutului internațional al lupului din „strict protejat” în „protejat”, facilitând astfel măsuri preventive precum împușcarea defensivă. În analiza, Comisia constată o creștere a populațiilor de lupi în ultimii douăzeci de ani, aceștia ocupând „teritorii din ce în ce mai mari”.

Comisia Europeană a propus recent (20 decembrie) modificarea statutului lupului, trecându-l de la o specie „strict protejată” la „protejată”, în Convenția de la Berna și Directiva europeană privind habitatele.

Pentru președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, acest proces în desfășurare „este un pas important”:

„Sunt profund convinsă că putem găsi și că vom găsi soluții direcționate pentru a proteja atât biodiversitatea, cât și mijloacele de trai din zonele rurale”, a spus ea într-un comunicat de presă.

Această declasare a lupului fusese deja susținută, personal, de Ursula von der Leyen la începutul lunii septembrie 2023, înainte ca CE să anunțe, câteva zile mai târziu, lansarea unei evaluări a populațiilor din Europa.

În analiza sa aprofundată, Comisia constată o creștere a populațiilor de lupi în ultimii douăzeci de ani, aceștia ocupând „teritorii din ce în ce mai mari”.

 După 1990 nu s-a mai vânat lupul in România… nu a mai fost interes

Dan Lungu este primul expert tehnic judiciar atestat pe probleme ale domeniului cinegetic din România. Potrivit unei declarații a acestuia pentru Forest Mania:

„Noi stăm foarte bine la lup, pentru că la noi în păduri e sălbăticie, omul a intervenit prea puțin…drept dovadă, mortalitatea produsă de lup pe fondurile cinegetice din zona de munte. Ei capturează cam tot ce găsesc în mediul sălbatic din fauna cinegetică. Produc pagube și în zootehnie. Chiar dacă nu putem număra niciodată ceea ce e în natură, eu am analizat o statistică… Și această statistică arată că din 1950 până în 1990 se vânau anual între 2.000 și 3.500 de lupi în România. După 1990 nu s-a mai vânat… nu a mai fost interes, nu au mai fost nici specialiști. (…). În acest moment, efectivele de carnivore sunt scăpate de sub control. Mistrețul a fost redus, din cauza pestei porcine, și a recomandărilor UE care a cerut extragerea tuturor  exemplarelor afectate”.

20 de mii de lupi in Europa

„În Europa pe la anul 1800 nu mai existau lupi… Ei au intervenit drastic, pentru că produceau pagube sistemului zootehnic. Și la noi se întâmplă.(…). Dacă mă întrebați pe mine, eu cred că în România avem acum în jur de 7.000 – 10.000 de lupi”, mai spune Dan Lungu.

Comisia Europeana, însă, atenționează ca in Europa populațiile de lupi sunt in creștere.

„Europa are peste 20.000 de lupi ale căror populații sunt în creștere și se extind pe zone din ce în ce mai mari și in haite de reproducere în aproape 23 de state membre ale UE”, precizează executivul european.

Această extindere, potrivit analizei CE, „a dus totuși la multiplicarea conflictelor cu activitățile umane, în special din cauza pagubelor cauzate animalelor, cu presiuni puternice asupra zonelor și regiunilor specifice de munte”.

În fiecare an, în Europa, 65.500 de animale de fermă sunt ucise de lupi. Italia are cea mai mare populaţie de lupi din UE, urmată de România şi Bulgaria şi Spania.

Europarlamentarul Jérémy Decerle ( Grupul Renew) salută „acest pas așteptat”:

„Nu este o soluție magică pentru o problemă complexă, dar este încercarea de a îmbunătăți condițiile de muncă a mii de crescători de animale”.

Christiane Lambert, președintele Uniunii Europene Copa-Cogeca, a felicitat Comisia Europeană pentru că a „răspuns la SOS-ului crescătorilor care sunt victime ale prădării în creștere. »

„Alegerea de a proteja mai bine creșterea animalelor este mai propice pentru sustenabilitatea economică, socială și de mediu”, s-a exprimat Lambert, pe X.

Pentru asociațiile de apărare a prădătorilor, împușcarea este contraproductivă și necesită favorizarea altor mijloace de protecție, în special supravegherea umană a efectivelor.

„Comisia Europeană pune un nou cuțit în ambițiosul Green Deal anunțat în 2020, dezaprobând astfel poziția Comisiei împotriva slăbirii statutului de protecție a lupului, exprimată clar până în 2022”, deplânge Christophe Marie, director adjunct și purtător de cuvânt al Fundația Brigitte Bardot.

Propunerea de la Bruxelles, dacă va fi aprobată de două treimi din semnatarii Convenţiei de la Berna, ar face ca statutul de conservare al lupului sa fie retrogradat de la „strict protejat” la „protejat” şi ar permite vânarea speciei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: