Skip to content
Politică

Ce malluri se mai deschid anul acesta în oraşele din ţară

Niciun mp de mall nu va fi deschis în Bucureşti în a doua jumătate a acestui an, în timp o suprafaţă totală de 90.000 de mp va fi deschisă pentru locuitorii din patru oraşe, arată un raport al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Stocul de spaţii comerciale moderne din afara Capitalei a ajuns la 2,43 milioane de mp, ȋn timp ce suprafaţa mallurilor, parcurilor de retail şi galeriilor comerciale din Bucureşti măsoară 1,19 milioane de mp. Densitatea spaţiilor comerciale la nivel naţional a ajuns la 184 mp / 1.000 locuitori, ȋn vreme ce ȋn Bucureşti a atins un nivel de 651 mp / 1.000 locuitori, de 3,5 ori mai mare faţă de media naţională.

În primul semestru din 2018, au fost livrate spaţii noi ȋnsumȃnd 14.000 de mp ȋn cadrul proiectelor Bistriţa Retail Park şi Focşani Value Center, proiecte dezvoltate de Element Development, respectiv Prime Kapital.

Noi spaţii comerciale vor fi livrate de către dezvoltatorii NEPI Rockcastle şi Prime Kapital ȋn Satu Mare, Baia Mare, Roman şi Slobozia, oraşe terţiare cu o cerere neacoperită de spaţii de retail modern.

Totodată, NEPI Rockcastle intenţionează să finalizeze pȃnă la sfȃrşitul anului extinderea proiectului Shopping City Sibiu, cu o suprafaţă de aproape 10.000 de mp. S

 

  • Shopping City Satu Mare – 28.700 mp, NEPI Rockcastle
  • Baia Mare Value Center – 22.500 mp, Prime Kapital
  • Roman Value Center – 20.000 mp, Prieme Kapital
  • Slobozia Value Center – 10.000 mp, Prime Kapital
  • Shopping City Sibiu – 9.700 mp, NEPI Rockcastle

IKEA deschide al doilea magazin din Bucureşti 

În ceea ce priveşte Bucureştiul, cel mai notabil eveniment din zona de retail din a doua jumătate a anului este deschiderea celui de-al doilea magazin IKEA din Romȃnia şi cel mare din Europa de Sud-Est, cu o suprafaţă totală de 37.000 metri pătraţi, pe bulevardul Theodor Pallady.

Anul viitor, zona comercială a Bucureştiului se va extinde spre nord, pȃnă ȋn Baloteşti, unde este aşteptată deschiderea proiectului DN 1 Value Center, ȋn timp ce proiectele Colosseum Retail Park, Promenada Mall şi AFI Palace Cotroceni vor intra ȋn proces de extindere.

„Putem spune acum că avem o piaţă care a atins un prim grad de maturitate şi predictibilitate şi, ȋn măsura ȋn care contextul economic va rămȃne pozitiv ca pȃnă acum, ne aşteptăm la o cerere susţinută ȋn continuare pentru noi spaţii de retail, atȃt ȋn pieţele principale, cȃt şi ȋn cele secundare sau terţiare. În plus, ȋnregistrăm un aflux constant de noi retaileri care intră pe piaţa din Romȃnia, ceea ce nu va face decȃt să crească cererea de spaţii comerciale ȋn proiectele dominante şi consacrate”, spune Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency.

Chiria unui spaţiu de 100 de mp situat ȋntr-un centru comercial dominant din Bucureşti atinge nivelul de 70-80 € mp / lună, ȋn vreme ce ȋn proiecte similare din oraşe precum Timişoara, Iaşi sau Cluj aceste spaţii ating valori de 35-40 € mp / lună, un nivel de 18-23 € mp / lună fiind atins pentru acelaşi tip de spaţii din oraşe terţiare.

Citește mai mult: economica.net

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *