Skip to content
Opinii

Ce mi-ar placea sa invete fiica mea la scoala, in loc de religie

“Religia devine optionala pentru elevi inca de semestrul acesta. Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca parintii pot depune cerere prin care sa isi inscrie copiii la ora de Religie, pana pe 6 martie 2015, pentru anul scolar in curs. Cei care nu depun cerere, nu fac Religia in semestrul doi. Pe 9 martie 2015 expira termenul de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficiala a deciziei Curtii Constitutionale, si “daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie”, a explicat ministrul Educatiei”.

Asta e stirea. Mie mi se pare a fi o veste buna.

Pentru ca religia nu se invata. Nu poti sa fii religios de nota 4 sau de nota 10. Nu ai cum sa evoluezi spiritual cand esti amenintat de un catalog, niste note si o medie. Religia nu poate fi decat o activitate scolara optionala, desfasurata in alta atmosfera decat rigida relatie “profesor in picioare – elevi intimidati in banci”. Unde pui ca sunt atatea lucruri pe care le poate invata un copil, zilele astea…

Ar putea sa invete sa-si protejeze intimitatea pe internet. Sa invete setari de confidentialitate, sa I se arate cum poate recunoaste un agresor sexual, sau sa I se explice ca nu poti spune orice, oricand, unui necunoscut.

Ar putea primi lectii de prim-ajutor si supravietuire in caz de dezastre. Cum sa te descurci cand te-ai izolat de grup, ce sa faci cand esti ranit, cum ii poti ajuta pe altii, aflati in necaz.

Educatia financiara mi se pare la fel de importanta. Sa invete cum sa aleaga un card, un credit, un depozit, care sunt principiiile care stau la baza unui business mic, cum sa-si mareasca veniturile scapand de obiecte/bunuri pe care nu le mai foloseste.

Ar putea sa invete si care sunt drepturile consumatorilor. Eu, de exemplu, pana saptamana trecuta n-am stiut ca pot verifica si refuza orice colet primit intr-o tranzactie online.

Educatie sexuala. Cursuri profesionale de scurta durata. Mai mult sport. Ore de discutii cu personalitati din diverse domenii. Pot sa continui la infinit cu exemplele.

…………………………………

Pe Bogdan Stoica il puteti  citi si pe www.bogdanstoica.ro

9 comentarii la “Ce mi-ar placea sa invete fiica mea la scoala, in loc de religie

 1. De acord. Sunt credincios dar predarea religiei in scoli e o aberatie. Fiica mea a inceput sa aiba aversiune de cand face religia la scoala si refuza sa mai mearga la biserica, spunandu-ne ca e satula de religie si popi. Din pacate asta e adevarul. In plus, e OK sa faca cateva ore de religie in clasele primare, sa invete cate ceva despre credinta lor. Dar sa faca 12 ani de religie e de-a dreptul aberant. Frumos spus: religia nu se invata. Corect, Bogdan.

 2. Faceti o mare confuzie intre ora de religie si credinta,fapt care genereaza de mai multa vreme o serie interminabila de discutii.Ora,face parte din programa scolara si ca orice obiect este obligatorie,iar credinta se refera la optiunea pentru o anumita religie,care este optionala.Majoritatea religiilor,isi educa enoriasii intr-un anumit spirit legat de traditii,popor,zona geografica etc dar nu-i invata sa faca lucruri rele deci contribuie la educatia generatiei beneficiare.Este corect sa respectam credinta fiecaruia si fiecarui popor.Religia trebuie sa dea niste notiuni de baza ca orice alt obiect de invatamant si sa nu se confunde cu slujba din biserica,unde nu este vorba de religie ci de credinta.

  1. Intr-adevar, „optiunea este… optionala”. Si nici religia nu invata oamenii sa faca lucruri rele. Adica asa spun profesorii talibani pustilor carora le predau… sharia. Ce s-ar face lumea fara idioti care bat cruci cand trec pe langa o biserica? Popii ar muri de foame.

 3. Niste educatie civica.
  Ceva care sa explice drepturile si obligatiile pe care le are. Despre ce trebuie sa faci cand ti se cere sa te legitimezi, sau cum sa te comporti cand ai primit o amenda, sau cetrebuie sa faci in situatia in care alegi sa votezi.
  Ce sa NU postezi pe retelele de socializare si cum sa ai grija atunci cand te repezi sa te bucuri de „promotiile” de pe internet.

 4. Religia crestina ortodoxa este o religie reprezentativa pentru poporul roman. Pentru ea s-au batut Stefan cel Mare, Mircea cel Batran si Mihai Viteazul. Si au invins, nu singuri, ci cu ajutorul lui Dumnezeu. Copilul trebuie sa stie ca Hristos S-a rastignit pentru noi pentru a ne mantui si chiar pentru a ne face sfinti. Ce face tanarul de azi cand va da de greu daca nu stie sa se roage? Cum va arata societatea noastra, daca toti vor fi dispusi sa calce peste cadavre pentru avantaje proprii?

  Semanam sminteală desconsiderand ora de religie, dar ne vom izbi de pedeapsa divina. Ne paste o degradare umana fara precedent si raspundem toti cei care am putea-o stopa. Ce fel de oameni vor fi cei care nu stiu ce e smerenia, milostenia, rugaciunea, iubirea dezinteresata a aproapelui, iubirea lui Dumnezeu si frica de El? Dumnezeu ne poate ajuta mult sa ne autoeducam si sa-i educam si pe tineri, dar tocmai pe El ne-a casunat acum… Vom culege ceea ce semanam. Religia ortodoxa este in ficare an intarita prin minuni: intoarcerea Iordanului, lumina sfanta de Sfintele Pasti si norul de la Schimarea la Fata. Cum sa fii roman si sa nu stii astea? Macar ca dovada de cultura.

  Apoi, numai director director de scoala sa nu fii in acest semestru! Termenul de 6 martie e prea scurt pentru a se intreprinde ceva incepand cu acest an scolar. Sa faca cereri cei care nu vor sa studieze religia.

  1. Pentru ea s-au batut Stefan cel Mare, Mircea cel Batran si Mihai Viteazul. Si au invins, nu singuri, ci cu ajutorul lui Dumnezeu…au ma la asta…fix pentru religie au luptat:))…

 5. Ce facem daca parintii fac cerere sa nu se mai includa in programa scolara matematica istoria si geografia?Cine are interesul sa devenim o natie de de analfabeti,cine a distrus credinta bine consolidata la romani,si,din pacate continua demolarea,platind cativa pagani sa faca front impotriva religiei in scoli?Cred ca este foarte simplu;Suntem tot in etapa in care religia era interzisaDe cine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *