Skip to content
Politică

Ce minciuni va spune Dragnea pentru a explica de ce a blocat armata română

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

România trebuie să-și respecte responsabilitățile în NATO și să continue programul de modernizare al armatei române, chiar dacă țara noastră nu poate face față singură provocărilor externe de la graniță sau din Marea Neagră. Numai că tot acest scandal privind corvetele este doar consecința politicii interne și a conflictului Guvern – Președinție, în pragul alegerilor prezidențiale, conflict întreținut de ambele tabere.

După mai multe amânări ale deciziei privind producătorul de nave militare, MApN a suspendat licitația, iar acest lucru arată nivelul de neîncredere de la nivelul Ministerului și instabiltiatea politicii interne. Privind spre exterior, această suspendare, și eventual suspendarea definitivă a achiziției, nu va ajuta decât Rusia. Pe 7 ianuarie, SUA a trimis în Marea Neagră o navă militară de desant. După câteva zile, și Rusia a anunțat că va trimite în Marea Neagră o navă echipată cu rachete. Fregata „Regele Ferdinand” și nava americană vor participa împreună la mai multe exerciții militare.

" "
" "

Dar pentru a înțelege acest conflict, trebuie să privim la politica internă a României. Bugetul pe 2019 este o mare provocare pentru Guvern, care nu s-a controlat deloc atunci când a pornit valul de cheltuieli. Acum, Dragnea încearcă să găsească bani pentru a susține toate cheltuielile. 1,3 miliarde de euro, cât ar plăti România pentru corvete, sunt o sumă importantă de bani. În condițiile în care țara noastră mărește cheltuielile statului trebuie implicit să le reducă în altă parte, și se la început de 2019, victimă va fi armata. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este aceea dacă cu toate aceste cheltuieli mai avem bani și pentru corvete. Așa că un prim motiv de îngrijorare pentru Dragnea va fi tocmai bugetul pe 2019. De asemenea, armata română a mai achiziționat și rachete Patriot, cu un contract de 3,9 miliarde de dolari pentru 7 sisteme Patriot, achitând doar 800 milioane până în prezent.

Acești 1,3 miliarde de euro nu vor face tot bugetul, dar Guvernul va încerca să strângă cureaua acolo unde poate. Și atât timp cât americanii ne oferă protecția lor, Dragnea va spune că nu există motive pentru care să ne dotăm armata cu tehnologiile din prezent. Evident, nu va ieși să spună asta, ci va face tot posibilul, invocând tot felul de motive, pentru a suspenda achiziția corvetelor.

În schimb, Dragnea va ieși să ne spună fără nicio jenă că aceste probleme sunt doar o consecință a politicii duse de Klaus Iohannis, care a refuzat propunerile PSD pentru șeful Statului Major General. MApN și Statul Major nu pot colabora în prezent, fiind într-un conflict deschis, care urmează să fie soluționat în instanță. Tensiunea declarațiilor politicile va izbucni imediat, pentru că ambele tabere încearcă să strângă câteva voturi înainte de alegeri, chiar dacă în final nu vor rezolva problema.

Dragnea va arunca vina pe Iohannis, Iohannis va arunca vina pe Dragnea. Armata va privi de pe margine și va aștepta decizia unei clase politice care nu mai pune pe primul loc interesele și securitatea națională. Guvernul l-a blocat constituțional pe președinte, iar președintele blochează Guvernul sau evită să ajungă la o înțelegere cu Guvernul, chiar și în privința Armatei. S-a văzut pe remaniere, pe revocarea procurorului general, pe numirea șefului Statului Major General.

De un lucru putem fi siguri, atât Iohannis, cât și Dragnea se luptă pe fotoliul de la șefia Statului Major pentru că ambii vor să fie acolo „omul lor”, indiferent cum se va numi acesta. Atunci când au politizat numirea șefului SMG nu au făcut decât să distrugă credibilitatea Armatei Române. Acum opinia publică știe că gen Ciucă este „omul lui Iohannis”, iar ulterior, când va fi schimbat, vor știi că următorul general va fi omul cuiva; deși toți sunt generali cu o carieră în spate și au toate recomandările pentru o astfel de funcție. Momentan, armata este blocată într-un război instituțional, unde orgoliile și calculele pentru alegeri sunt mai importante decât interesele României în zonă și securitatea națională. Lovitura de grație va fi aceea dacă se vor adeveri suspiciunile privind faptele de corupție în contractul pentru corvete.

" "

1 comentariu la “Ce minciuni va spune Dragnea pentru a explica de ce a blocat armata română

  1. Knteresant.
    Parcă era o lege cu alocarea de 2% din PIB?!
    Fabulăm sau manipulăm?!
    Chiar aș dori să văd filele de buget din care lipsesc aceste corvete contractate de Dacian Lucien CIOLOȘ parcă, nu?!
    Întreb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *