Skip to content
Politică

Ce ministere și-ar dori social-democrații într-un viitor Guvern: 5 portofolii esențiale

Inquam Photos/Octav Ganea

Social-democrații și-ar dori 5 portofolii esențiale, precum și funcția de prim-ministru, într-un viitor Guvern. Este vorba despre Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Ministerul Transporturilor, Ministerul de Interne și Ministerul Muncii, au precizat surse social-democrate.

Amintim că Biroul Politic al PNL a aprobat, marți seara, în unanimitate, decizia de flexiblizare a mandatului. Liderul PNL Florin Cîțu a anunțat că partidul său va negocia atât cu USR cât și cu PNL varianta unui guvern format în jurul unui premier PNL. El a mai spus că numele premierului nu va fi discutat în aceste negocieri și că liderii celor două partide, USR și PNL, vor fi contactați miercuri.

O coaliţie PNL-PSD-UDMR ar avea o majoritate confortabilă de peste 300 de parlamentari

Așa cum PS News a scris AICI, la alegerile din 2020, PNL a câștigat 134 de mandate de parlamentari, dar după plecările din ultima perioadă va rămâne cu 119 de voturi în Parlament. USR are doar 80 de voturi în Parlament, iar UDMR 29. În total, coaliția PNL-USR-UDMR ar avea 228 de voturi, cu 6 voturi mai puțin decât numărul necesar pentru formarea majorității parlamentare.

PNL ar putea încerca refacerea coaliției cu USR doar dacă ar reuși să convingă grupul Orban să voteze un nou premier liberal, probabil Lucian Bode sau Nicolae Ciucă. Oamenii din jurul lui Orban ar putea cere locuri în guvern sau în alte instituții importante. În cazul în care PNL va constata că nu poate recupera cele 15 voturi și că o coaliție cu USR ar fi prea fragilă, atunci își va îndrepta atenția spre PSD. Astfel că, o coaliţie PNL-PSD-UDMR ar avea o majoritate confortabilă de peste 300 de parlamentari în condiţiile în care majoritatea necesară este de 234.

Amintim că liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri că PSD este dispus să își asume actul de guvernare, astfel că va merge la consultările de la Cotroceni cu Klaus Iohannis cu o propunere de prim-ministru. „Acest bâlci din ultimele două luni trebuie să înceteze”, a afirmat Ciolacu, care spune că abordările PNL și USR cu privire la criza politică sunt în continuare „arogante și superficiale”.

CITIȚI ȘI: PSD va merge la Palatul Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. Ciolacu: Suntem dispuși să ne asumăm guvernarea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *